Monthly Archives: March 2017

Kepentingan Kalsium untuk Tubuh

Keperluan kalsium sehari dianggarkan dalam 1000mg.800mg akan diguna oleh tisu tubuh dan 200mg akan duduk dlm darah.Tapi kalau dlm darah dah kurang utk maintain kalsium darah kenala pinjam dr tulang.Jadi kalau selalu pinjam dr tulang,tu yang tulang mudah rapuh. Org menyusu dgn org biasa keperluan dia lain.Utk umur lebih 60thn pun lain. Disamping pengambilan kalsium, …

Kenapa Kena Pilih Supplement Shaklee

1)Pengasas Dr Shaklee bukan berkepentingan.bukan usahawan.Seorang nutritionist.Buat vitamin sebab beliau dari kecil asyik sakit.Seorg pesakit kanser tulang.Asbab supplement yang diciptanya mampu hidup dgn lebih baik2)Shaklee bt research terhadap produk dia before release.Dan research jg buat dekat orang dan bukan haiwan oleh pihak ketiga(universiti) y akan avoid bias.3)Produk Shaklee selamat,semulajadi dan berkesan.bukan GMO(xmodify genetik tumbuhan).kalau x xkanla ada makcik pakcik sampai 27thn pakai …

Asid Amino dan kaitannya dengan Kesihatan

Protein sgt ptg dlm diet kta. Asid amino adalah komponen yang membentuk protein.Kebanyakan sumber tumbuhan dapat membekalkan asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh badan kita. Dengan kata lain kalau kita xmakan sumber protein ni kta xdptla asid amino penting. Asid amino penting terbahagi kepada 9; 1)Leucine(cth sumber soya,seaweed,avocado,kurma,kismis)       đźŽ€penting untuk merangsang pertumbuhan …

Petua Diet oleh Kevin Zahri

Panduan mudah sarapan untuk orang berdiet: Makan secepat mungkin. Dapatkan sumber karbo yang berserat. Pastikan ada sumber protein yang baik. Jumlah kalori lebih kurang DCR bahagi bilangan hidangan sehari. Contoh: Kalau DCR anda 2000kcal dan anda makan 5x, maka jumlah kalori untuk sarapan dalam 400kcal Realitinya makanan yang ada di Malaysia ini mengandungi kalori yang …

Penting sangat ke Omega Guard??

Bila kita seorang yang sibuk, kadang-kadang makan pun tak jaga.  Bila makan tak jaga senangla penyakit nak menyinggah.Betul kata orang tak kenal maka tak cinta.  Kita sering dimomokkan minyak ikan baik untuk kesihatan.  Sebenarnya ia adalah supplement wajib yang patut ada dalam setiap rumah kerana ia wajar diambil oleh semua peringkat umur. Jadi Omega Guard Shaklee …

Perlu ke Supplement Untuk Ibu Menyusu?

èAnda sibuk èAnda selalu skip meal? èMakan x tentu è Kerap letih Maka kita perlu ambil makanan tambahan/supplement supaya badan kita dapat nutrisi yang cukup.  Jadi bila nutrisi cukup, badan kita xmudah letih, kita lebih focus, susu pun berkualiti dan baby pun kenyang lama. Susu Ibu yang bagus bukan dinilai dari kuantiti tapi dari segi …