Bagaimana Biji Labu Mampu Meningkatkan Kesihatan

Tak ramai orang yang peka dengan biji labu tapi tahukah korang yang biji labu ni ada:
1) Sumber Zinc Yang Baik
Badan Kesihatan Sedunia (WHO) telah mengakui bahawa bji labu merupakan makanan terbaik untuk meningkatkan penyerapan Zinc ke dalam badan. Zinc diperlukan oleh tubuh untuk menyokong fungsi ratusan jenis enzim, meningkatkan sistem kekebalan tubuh, dan membantu mempertahankan fungsi reproduksi.

2) Tinggi Antioksidan
Selain sayur dan buah, biji labu juga membekalkan antioksidan yang tinggi. Jadi, makan biji labu ni sangat bagus sebagai amalan harian kerana biji labu ni mengandungi pelbagai jenis zat antioksidan, malah lebih baik daripada makanan yang lain.

3) Mengandungi Vitamin E
Biji labu ni pun kaya dengan Vitamin E. Malah, biji labu mengandungi hampir semua bentuk Vitamin E seperti alpha tocopherol, gamma tocopherol, alpha tocomonoenol, gamma tocomonoenol dan gamma tocopheral.

Sebab apa kalau boleh kita nak semua jenis Vitamin E ni? Sebabnya ada di antaranya yang mudah diserap oleh badan. Jadi kita akan dapat bekalan Vitamin E dengan mudah. Di antara khasiat Vitamin E ni adalah mempertahankan kesihatan kulit (awet muda gitu!) dan kesihatan reproduksi.

4) Mengandungi Fenol
Fenol ni bermanfaat untuk membantu melindungi sel-sel tubuh kita daripada kerosakan akibat daripada radikal bebas.


5) Mengandungi Mineral Penting
Biji labu sangat tinggi fosforus, mangan, triptofan dan magnesium.

Fosforus ni sangat pemting untuk pembentukan tulang yang sihat, pencernaan yang baik, sintesis protein, keseimbangan hormon dan penyerapan nutrisi.

Mangan diperlukan untuk metabolisme yang betul, metabolisma tulang, fungsi normal tiroid, dan membantu penyerapan kalsium,

Tryptophan diperlukan untuk menjaga emosi (mood) dan meningkatkan fungsi mental. Asid Amino Tryptophan ini juga ditukarkan kepada serotonin dalam badan dan ini akan membantu tidur yang lebih lena.

Magnesium pula sangat penting untuk semua fungsi tubuh (transmisi impuls saraf, pengaturan suhu tubuh, sumber energi dan detoksifikasi), baik untuk kesihatan jantung, juga sebagai penenang semulajadi.

6) Melindungi Prostat & Saluran Kencing
Pelbagai jenis kajian klinikal telah mengesahkan manfaat labu memberi kesan yang sangat bermanfaat dalam merawat dan mengurangkan insiden Benign Prostatic Hypertrophy (BPH – satu keadaan di mana kalenjar prostat menjadi besar).

Asid lemak Omega-3 dan sterol dalam biji labu dipercayai boleh meningkatkan fungsi saluran kencing dan pundi kencing.

7) Tinggi Protein
Biji labu mempunyai tahap protein yang tinggi yang mudah dihadam untuk membantu menstabilkan kandungan gula dalam darah apabila dimakan sebagai snek sepanjang hari. Apabila gula dalam darah menjadi stabil, ini bermakna berat badan dapat dikurangkan.

8) Anti-Radang Semulajadi
Dalam kajian yang telah dijalankan ke atas haiwan, apabila biji labu ditambah di dalam diet, keputusan anti-radang adalah setanding dengan keberkesanan dadah Indomethacin tanpa kesan sampingan.

9) Merendahkan Kolestrol

Sebatian phytosterol dipercayai boleh merendahkan paras kolestrol. Daripada kumpulan kekacang dan biji benih, biji labu mempunyai jumlah kedua tertinggi sterol (selepas biji bunga matahari dan pistachio di tempat pertama).

10) Tinggi Serat
Apabila mengandungi tinggi serat, maka lebih banyak tenaga diperlukan untuk proses penghadaman biji labu ni. Bila banyak tenaga digunakan, akan banyak lagilah kalori terbakar. Jadi ia turut juga menjadi penyumbang kepada penurunan berat badan.

Best kan biji labu ni.Lepas ni nk bt roti sarang lebah byk2la.Ni y semangat nak membaking.Nak makn kuaci garam tinggi plak.Oops.Roti sarang lebah manis plak.Konklusinya ambikje Nutriferon shaklee.Khasiat lg berganda2.
Hubungi Saya untuk maklumat lanjut FATHIMAH-0132480986

ATAU
https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=d9df3db22799323877cbc3d6baadb0f7


#shakleeeffect
#tsunamishaklee
#liveisamazing
#legasishaklee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge