Tak Nak Tua Sebelum Usia

Kesihatan sel dalam tubuh kita akan berkurang sejajar dengan umur dan cara hidup kita.  Sekiranya kita tidak mengamalkan cara hidup yang sihat lagi mudah badan kita akan tua sebelum usia.  Begitu juga kalau kita kerap terdedah kepada faktor luaran seperti diet yang tidak seimbang, tekanan, sinaran UV, kurang tidur dan persekitaran yang kotor sel dalam badan kita akan mudah untuk rosak. 

Sel yang sihat boleh melindungi dan memperbaiki kerosakan sel itu sendiri.   Semakin kita berusia, fungsi pertahanan dan pembaikan sel akan berkurang.  Lagi banyak kita terdedah kepada faktor luaran di atas lagi cepat sel akan hilang kebolehan untuk memperbaiki diri sendiri.

Terdapat 4 kunci Mekanisma Penuaan Sel

1.Radikal bebas kesan dari faktor luaran di atas boleh merosakkan DNA sel menyebabkan mutasi yang akan menyebabkan sel tidak boleh berfungsi dengan baik dan mati.2. Penurunan penghasilan tenaga mitokondria(sumber tenaga sel).  Semakin kita berusia, kuantiti mitokondria berkurang.  Ini akan menyebabkan keletihan dan menyumbang kepada masalah sendi, jantung dan penyakit Alzheimer.

Image result for Gambar Mitokondria
3. Inflamasi disebabkan oleh makanan berlemak dan tinggi kalori.  Inflamasi yang berterusan akan menyebabkan fungsi sel terganggu, meningkatkan risiko penyakit dan mempercepatkan proses penuaan.
4.Pengumpulan AGE (Advanced Glycation EndProduct Proteins) yang merupakan hasil sel yang tidak diingini.  Penghasilan AGE berlebihan akan menyebabkan kerosakan sel dan memendekkan jangka hayat sel dalam tubuh. Ini boleh menyebabkan gangguan pada paras gula darah terutama bagi pesakit diabetes.
Image result for age protein

Nak Atasi Masalah Penuaan dan Tua Sebelum Usia, jom lindungi sel dengan makanan kaya polifenol supaya kerosakan dari radikal bebas dapat dielakkan.  Jom Vivix.  Anda akan dapat pulangan berganda-ganda.
Hubungi saya FATHIMAH-0132480986

ATAU

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=8ad52eb96c5f3337ba70f9b251310984
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge