Nak jaga mata kena la ambil Carotenoid

Apa itu Carotenoid?
Pernah x kita perasan terdapat pelbagai warna dalam makanan kita terutama sayur-sayuran dan buah-buahan.Ada warna oren macam lobak,warna hijau macam cili,merah macam tomato dan ungu macam kobis bunga.Hebat kan Allah.Jadikan pelbagai bentuk dan warna serta setiap sayur2an dan buah buahan ni ada je faedah yang tersendiri.Carotenoid dikenali sebagai warna semulajadi tumbuh-tumbuhan yang bertanggungjawab untuk warna kuning,oren dan merah.Carotenoid bukan sahaja menjadikan tumbuhan itu berwarna malah mampu melindungi tumbuhan dari kerosakan akibat sinaran matahari berlebihan,menstabilkan membran sel dan terlibat dalam fotosintesis. Macam mana carotenoid lindungi tumbuhan macam tu juga carotenoid akan lindungi kita bila kita makan tumbuhan yang ada carotenoid.


Carotenoid boleh dibahagikan kepada:
a)β-Carotene
Image result for beta carotene foods
Memberikan perlindungan antioksida dan meningkatkan kesihatan peparu dan fungsi peredaran darah.

b)α-CaroteneMemperbaiki penglihatan dan kesihatan mata serta baik untuk sistem imun tubuh.Selain itu baik untuk jantung dan mengelakkan kanser.


c)Lutein


•  Meningkatkan kesihatan mata dan mengelakkan glaukoma

d)Astaxanthin 

  •  Pigmen di dalam alga & fitoplankton yang memberikan warna pink pada ikan salmon, tetapi Shaklee telah menuai karotenoid astaxanthin dari mikroalga laut, sumber yang tulen dan poten. Ia membantu melindungi oksidasi kolesterol LDL. Ia juga boleh memberikan pigmen kepada retina dan bertindak sebagai pelindung sinaran matahari semulajadi.


e)Lycopene 

 
  • Bersifat antioksida, menghalang penuaan organ, mengurangkan penyakit kelenjar prostat, untuk kesihatan serviks, jantung dan memperbaiki fungsi salur darah.

f)Zeaxanthin 


  • Melindungi mata, menuras cahaya gelombang biru pendek berbahaya, mengurangkan risiko kanser ovari & payudara termasuk endometrial & serviks.Carotomax Shaklee merupakan pilihan terbaik untuk kesihatan yang menyeluruh dan mata amnya kerana ia mengandungi 6 karotenoid di atas.Satu kapsul CarotoMax juga membekalkan lebih 13mg kebaikan karotenoid semulajadi yang sangat bagus untuk kesihatan berbanding dengan produk lain yang ada di pasaran.

Secara amnya Carotomax Shaklee sangat bagus untuk:
  • Lelaki dan perempuan
  • Mereka yang ada masalah mata seperti rabun dan silau
  • Mereka yang kurang makan sayur dan buah. Vitamin untuk mata kebanyakan dari buah-buahan
  • Mereka yang ada masalah kulit
  • Mereka yang masalah katarak dan Glaucoma
  • Mereka yang masalah eyebag atau mata bengkak
Anda sayang mata anda?Jom Carotomax.Hubungi saya segera Fathimah Azzaharah-0132480986
ATAU
https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=ed2778e8d8cc95fc48592e71a3341841
 

Comments

  1. Pingback: Produk | Ummi Qadeer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge