Belum tua muka sudah berkedut?

Kenapa ya baru umur 27 tahun sudah ada kedutan tepi mata?Itu tandanya kolagen badan sudah berkurang tau.Tahukah anda kolagen dalam badan akan mula menyusut semasa berumur 25 tahun dan penghasilan kolagen menyusut bila berumur 40 tahun.
 
Apa itu kolagen
Kolagen ialah sejenis protein dalam badan dan bahan yang menyokong tubuh badan kita.Ia ditemui pada tulang,otot,kulit dan tendon. Kolagen memberikan kekuatan dan keanjalan pada struktur kulit serta boleh menggantikan sel kulit mati.
 
 
Penyebab pengurangan kolagen 
1)Pengambilan gula yang tinggi-Ia akan meningkatkan penghasilan protein AGE dalam badan.Protein AGE ni boleh jadikan struktur kolagen kering,rapuh dan lemah.
 
 
2)Merokok-Bahan kimia dalam rokok boleh merosakkan kolagen dan elastin kulit. NIKOTIN dalam rokok jg boleh menyempitkan salur darah. Jadi nutrien dan oksigen yang baik untuk kesihatan kulit tidak dapat diangkut dengan baik melalui salur darah.
 
3)Cahaya matahari-Sinaran UV akan memusnahkan kolagen dan menggalakkan pengumpulan elastin yang abnormal.Pengumpulan elastin juga akan merangsang penghasilan enzim yang boleh memusnahkan kolagen.
 
4)Penyakit Autoimmune –Sesetengah penyakit autoimun akan menyebabkan antibodi badan memusnahkan kolagen itu sendiri. Kadang-kadang mutasi gen boleh berlaku mengurangkan penghasilan kolagen atau menghasilkan kolagen yang tidak boleh berfungsi. 
 
Di dalam pasaran banyak produk yang menawarkan kolagen dalam kandungannya bagi tujuan kecantikan.
Namun hasil pembacaan saya secara saintifik dan kritikal, sukar untuk menemui bukti jelas akan keupayaan kolagen jika diberikan secara luaran (sapuan pada kulit).
 
Ada pengeluar produk kolagen yang mengatakan kolagen ini berfungsi sebagai fillers, atau pengisi ruang di celahan kulit dan seterusnya menjadikan kulit anjal. Ini tidak mustahil, namun lama kelamaan, kolagen ini akan dipecahkan oleh mekanisma tertentu dan diserap oleh tubuh. Malah untuk mencapai fungsi sebagai fillers ini, kolagen perlu diberikan secara suntikan (rujuk gambar).
 
Selain itu, sifat kolagen yang biasanya hidrofilik (larut air) menjadikannya mustahil untuk menembusi lapisan kulit yang hidrofobik (tidak suka air), melainkan diformulasi dengan cara yang sesuai seperti dalam bentuk krim dan sebagainya. 
 
Walaupun demikian, harus diingat juga bahawa saiz molekul kolagen yang besar menjadikannya sukar menembusi liang kulit. Hydrolized collagen (bentuk kolagen terproses daripada hidupan laut atau bovine) yang biasa digunakan mempunyai saiz sekitar 5000-9000 Dalton, dan ada sesetengahnya mencecah 300,000 Dalton. Untuk sesuatu molekul menembusi kulit, saiz yang diperlukan adalah sekitar 2,000 Dalton.
 
Justeru,saya ingin mencadangkan Collagen Shaklee Powder untuk mereka yang ingin menjaga keanjalan kulit.
 
Nak tahu tak setiap paket Collagen Shaklee Powder ada:


 
1. 4,000 mg kolagen daripada Red Snapper Scales(RSS). Red Snapper ialah sejenis ikan merah laut dalam.
2. Ekstrak biji Camelia Japonica – bahan pelembap dan membantu kesuburan rambut
3. Ekstrak Pfaffia – perangsang penghasilan acid hyaluronic secara semulajadi yang membantu memelihara keanjalan kulit untuk tampak lebih muda.
4. Ekstrak kulit kerang lautan – glucosamine daripada ekstrak kerang boleh membantu kesihatan sendi dan mengekalkan kelembapan bahagian mata (elak eyebag dan bulatan hitam mata).Pertambahan umur menyebabkan bendalir pelincir antara sendi lutut akan berkurang yang akan menyebabkan sakit semasa bergerak.Dengan adanya glucosamine,kandungan pelincir antara sendi dapat ditingkatkan.
5. Lactobacillus acidofilus – mengekalkan kesihatan usus agar penyerapan kolagen dapat dimaksimumkan
6. Vitamin C – bahan antioksidan dan agen awet muda
7. Vitamin B2 & B6 – membantu memetabolismakan protein dan karbohidrat supaya kulit dapat menghasilkan kolagen semulajadi
Dan Collagen Shaklee Powder ini istimewa kerana:


 
1. Sumber kolagen Shaklee ialah daripada sisik ikan merah yang tahan lasak dan elastik tinggi. Oleh kerana ikan merah ini tinggal pada kedalaman 5,000 meter, kualiti kolagen yang berada pada sisik nya amat tahan lasak serta berkualiti tinggi.
 
2. Saiz molekul kolagen Shaklee ialah 1,000 Dalton berbanding produk lain yang bersaiz 300,00 Dalton. Oleh kerana saiz yang halus, kadar penyerapannya amatlah tinggi dan memaksimakan keberkesanan kolagen Shaklee


3. Kolagen ikan, ekstrak kulit kerang dan lactobacilius acidophilus menyokong pembentukan tisu dan membantu keanjalan kulit.
4. Ekstrak biji Camelia Japonica dan Pfaffia menyokong penghasilan kolagen dan asid hyaluronic secara semulajadi yang mampu mengekalkan kelembapan pada kulit
5. Vitamin C, B2 dan B6 adalah agen antioksida dan anti penuaan yang terbukti hebat.


Siapa yang perlu ambil Kolagen Shaklee
 
1. Mempunyai Rambut kering &bercabang
 
2. Pori-pori besar, jeragat hitam dan bintik-bintik pada kulit.
 
3. Tulang mereput dan risiko osteoporosis
 
4. Mempunyai Kulit & otot kendur dan hilang keanjalan
 
5. Sering sakit sendi terutama lutut
 
6. Kulit berkedut
 
7. Penglihatan kabur dan mata panda (eyebag & hitam keliling mata)
 
8. Sakit gusi atau gigi luruh
 
9. Payudara melayut dan kurang pejal
 
10. Mempunyai kuku rapuh dan mudah pecah/patah
Namun begitu Collagen Shaklee ini tidak digalakkan untuk mereka yang :
 
 1. Alahan kepada ikan dan seafood
 
2. Masalah cyst atau fibroid dalam rahim
3. Masalah cyst atau lump pada payudara
4. Wanita mengandung
5. Orang yang ada masalah berat badan disebabkan hormon yang tidak stabil
6. Pesakit kanser
6. Penyakit-penyakit lain yang telah dinasihatkan oleh doktor 

Kalau nak tahu kesan Shaklee collagen powder berbeza beza bergantung pada individu. Ada yang seawal sachet ke 3 dah rasa kulitnya lembap dan moist. Ada yang perlu habiskan sekotak. Daripada  ujian klinikal yang dijalankan oleh Shaklee sendiri, kesannya dapat dilihat seawal 3 minggu pertama.

 
Antaranya seperti berkurangnya kedutan dan tekstur kulit bertambah cantik. Statistik menunjukkan 71% pengguna merasakan perubahan yang sangat ketara pada kulit wajah dan anggota badan setelah menggunakannya selama 8 minggu.
 
Nak cuba Collagen Shaklee Powder?
Jom contact sy Fathimah Azzaharah-0132480986
atau
https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=463c4de6a144dce671f8be57a5729308
 

                

Berbaloi2 tau.
 
#shakleeeffect
#tsunamishaklee
#legasishaklee
#liveisamazing

Comments

  1. Pingback: Produk | Ummi Qadeer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge