Month: April 2017

Ikhtiar Hamil

Anak-anak adalah pelengkap rumah tangga.Kadang2 Allah masih belum beri zuriat sebab Allah tahu yang terbaik buat kita. “Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal ianya amat buruk bagimu. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui terhadap sesuatu yang tidak kamu ketahui.” (Al-Baqarah: ayat 216). Kita sentiasa hendaklah cekal, …

Nak jaga mata kena la ambil Carotenoid

Apa itu Carotenoid? Pernah x kita perasan terdapat pelbagai warna dalam makanan kita terutama sayur-sayuran dan buah-buahan.Ada warna oren macam lobak,warna hijau macam cili,merah macam tomato dan ungu macam kobis bunga.Hebat kan Allah.Jadikan pelbagai bentuk dan warna serta setiap sayur2an dan buah buahan ni ada je faedah yang tersendiri.Carotenoid dikenali sebagai warna semulajadi tumbuh-tumbuhan yang …

6 Keistimewaan Polifenol yang Anda Patut Tahu

Tahukah anda polifenol adalah antioksida yang sangat berkesan dalam melindungi sel dari kerosakan sel akibat pembentukan radikal bebas. Dengan polifenol anda akan dapat sel yang sihat seterusnya menghasilkan tubuh badan yang sihat dan penampilan yang lebih muda.  Antara keistimewaan polifenol ialah: 1)Dapat mengembalikan keremajaan diri. Polifenol bertindak sebagai antioksida dan antiinflamasi badan dalam melawan kerosakan …

Ada Apa Dengan Nutriferon

Apa itu Nutriferon? Nutriferon adalah satu formula eksklusif yang dihasilkan dan dipaten oleh Shaklee. Kajian selama 40 tahun telah  dilakukan pakar imun, Dr Yasuhiko Kojima dari Universiti Tokyo, Jepun pada tahun 1954 dan akhirnya Nutriferon dapat dihasilkan daripada ekstrak 4 tumbuhan. Tumbuhan-tumbuhan tersebut mampu mengeluarkan interferon tubuh secara semulajadi.  4 tumbuhan semulajadi tersebut ialah: ❀ …

Bagaimana Biji Labu Mampu Meningkatkan Kesihatan

Tak ramai orang yang peka dengan biji labu tapi tahukah korang yang biji labu ni ada: 1) Sumber Zinc Yang Baik Badan Kesihatan Sedunia (WHO) telah mengakui bahawa bji labu merupakan makanan terbaik untuk meningkatkan penyerapan Zinc ke dalam badan. Zinc diperlukan oleh tubuh untuk menyokong fungsi ratusan jenis enzim, meningkatkan sistem kekebalan tubuh, dan …

Bell’s Palsy

Apa itu Bell’s Palsy: Bell’s Palsy ialah kelemahan otot pada sebahagian muka.Kerosakan atau gangguan pada saraf yang mengawal otot muka akan menyebabkan muka senget sebelah.Kerosakan ini boleh mnyebabkan kesukaran untuk menutup mata, mengganggu deria rasa serta penghasilan air mata dan air liur.Gejala ini biasanya datang secara tiba-tiba dan boleh pulih dalam beberapa minggu Penyebab Bell’s …

Best sangat ke Vivix??

Vivix ni formulasi kaya dgn 15 polifenol dan resveratrol yang mampu memberikan sifat antioksida yang terbaik dan poten. Vivix adalah 10x lebih berkesan jika dibandingkan dengan pemberian resveratrol sahaja dalam melambatkan penghasilan protein AGE (yang akan merosakkan sel).  Ia mampu melambatkan penuaan sel.  Di dalam vivix terdapat ekstrak a)Muscadine grape (anggur yang paling baik)   …

5 langkah untuk Turunkan kolestrol dengan berkesan

Kolestrol adalah sejenis lemak yang terdapat dalam salur darah. Kolestrol sebenarnya penting untuk tubuh kita membina sel dan hormon dalam tubuh.Namun begitu, kadar kolestrol dalam darah perlu dikawal kerana pengoksidaan kolestrol jahat (LDL)oleh radikal bebas kesan daripada pemakanan yang tidak sihat,pencemaran dan tekanan boleh menyebabkan pembentukan plak kolestrol pada salur darah. Sekiranya plak ini terbentuk,salur …

Cara untuk meningkatkan kesuburan

Cara untuk meningkatkan kesuburan(dipetik dr segmen kesihatan ikim 8mac 2017: 1)Dapat anak usia muda.jgn tangguh2.umur >35 akan berkurang sedikit peluang. 2)Hubungan suami isteri 2-3x seminggu.chances utk dpt anak 84%. 2)Dapatkan berat badan ideal (for both lelaki dan perempuan)dgn cara bersenam dan makan makanan berkhasiat. Bukan makan pil kurus ye. 3)Makan byk sayur sayuran dan buah-buahan …