Monthly Archives: May 2017

Cantik dan kurus semasa raya

Ramai orang mengimpikan badan yang kurus.  Lagi-lagi setelah berkahwin dan beranak badan bagai dipam-pam walaupun kadang-kadang makan ala kadar je.  Mana taknya dah penat seharian buat kerja umah lepastu anak menangis nak tak nak capai aja la yang cepat dan senang dimakan sedangkan makanan tu takdala berkhasiat mana.Lepas tu mentaliti orang kita asal nak kurus …

Bolehkah pesakit asma berpuasa?

Pesakit yang mngalami asma boleh berpuasa selagi asma dalam keadaan terkawal.  Sebab itu pentingnya menjaga pemakanan dan ubat-ubatan semasa berpuasa bagi mengelakkan serangan asma. Mengikut Fatwa Jakim kata insulin tak membatalkan puasa tapi inhaler akan membatalkan puasa. Jadi di sini saya nak share tips untuk mereka yg ada asma semasa puasa: 1)Gunakan inhaler pencegah (Inhaler …

Cara Menyambut Ramadhan

Just nak share Dari ustazah Norhafizah di IKIM.● *Bila Ramadhan tiba sambutlah dengan sujud syukur..Tanda terima kasih pada Allah kerana memilih kita utk terus beribadah dibulan yang mulia ini*● Bila bertemu dengan ahli keluarga, sanak saudara, sahabat handai @ sesiapa sahaja ucapkanlah *”Ramadhan Kareem*” dan orang yang mendengar menjawab  *”Allahu Akram”*Maksudnya *”Ramadhan Mulia”* dan jawapannya …

Nak turunkan kolestrol secara semulajadi?

Ramai orang kata Malaysia syurga makanan. Banyak makanan yang sedap-sedap dihidangkan setiap hari lagi-lagi bulan puasa.Pergi je bazar Ramadhan macam2 nak beli.Itu belum lagi bufet Ramadhan.Sepatutnya bulan Ramadhan kita kena makan secara sederhana dan tidak berlebih-lebih. Itu belum sambung raya yang dengan rumah terbukanya lagi.Ni contoh total kolestrol makanan Pernah tak kita terfikir kandungan kolestrol …