Buncit sebab fibroid tapi taknak pembedahan??

Pernah tak dengar tentang saudara kita atau kita sendiri yang mengalami fibroid?Fibroid ni kadang kadang boleh menyebabkan kesukaran untuk hamil dan ada kalanya sekiranya hamil boleh menyebabkan kesakitan apabila bayi membesar di dalam kandungan

Apa itu fibroid?
Ia adalah ketumbuhan daripada otot uterus. Ia boleh menyebabkan pendarahan haid yang tidak teratur atau kesakitan pada bahagian pelvik.Faktor risiko untuk mendapat fibroid ialah apabila wanita tu terdedah kepada hormon estrogen yang berlebihan, sama ada terlalu tinggi atau jangkamasa panjang seperti
1. Peningkatan usia
2. Haid pada usia muda (10 tahun)dan menopaus pada usia tua
3. Sejarah keluarga yang mempunyai fibroid
4. Obesiti.
5.pil perancang untuk tempoh yang lama
6.Tekanan darah tinggi
7.Jangkitan pada uterus

Teori fibroid

Fibroid adalah sama macam kanser yang lain. Ia berlaku Akibat tindakan radikal bebas di dalam badan kita yang akan menyebabkan sel pada uterus rosak dan membiak menjadi fibroid.

Simptom fibroid
1. Pendarahan berlebihan semasa haid, haid yang tidak teratur dan tompokan darah antara kitaran haid. Ini boleh menyebabkan anemia/kekurangan darah.
2.Sakit yang sangat kuat semasa haid di bahagian pelvik.
3.Fibroid yang mempunyai Saiz yang makin besar boleh menekan organ keliling. Tekanan pada pundi kencing boleh menyebabkan kekerapan untuk kencing.  Tekanan pada usus boleh menyukarkan untuk membuang air besar.
3. Sukar mendapat anak kerana fibroid boleh menyebabkan keguguran
4. Perut buncit

Rawatan fibroid
1. Ubat untuk kurangkan penghasilan hormon estrogen seperti Danazol. Tetapi ini  akan menyebabkan kesan sampingan seakan2 menopause seperti hot flush, gangguan tidur,emosi tak stabil dan vagina menjadi kering.

2. Pembedahan membuang fibrod saja atau rahim.

3. Pembedahan mengikat atau memotong salur darah ke fibroid.

Apakah risiko fibroid semasa hamil?

Boleh menyebabkan komplikasi –
1)pendarahan semasa trimester pertama
2)kehamilan songsang
3)kerosakan plasenta
4)masalah semasa melahirkan
5)meningkatkan risiko bersalin secara caesarian.

Nak kecutkan fibroid dengan cepat?
Di sini saya ingin mencadangkan penggunaan Vivix sebagai makanan tambahan untuk membantu mengecutkan fibroid. Ini kerana Vivix mengandungi kandungan antioksida yang tinggi yang berfungsi mengurangkan tekanan oksidatif yang boleh merosakkan sel uterus. Maka dapat mengelakkan uterus dari lebih membesar.Selain itu Vivix berfungsi menstabilkan hormon di dalam tubuh. Maka fibroid boleh mengecut kerana hormon estrogen telah berkurang. Di sini saya nak share beberapa testimoni mereka yang telah mengamalkan Vivix.

Berminat dengan Vivix?Jom Hubungi saya Fathimah-0132480986.Nak penjimatan berganda jom jadi ahli Shaklee.Rm 68.90 je pendaftaran.

Atau

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge