Sakit macam nak pecah kepala,apa perlu buat?

Kalau sakit kepala memang tension kan. Satu keje tak boleh buat.Teringat masa belajar dulu saya sering kena migraine.Mungkin sebab stress kot.Bila time kena memang tak boleh buat apa.Tidur je la jawabnya.Tapi tidur pun ada masa tak jalan. Rasa macam nak pukul je kepala ni. Macam-macam pain killer saya telan.

Belajar dekat HuSM,jadi bila jumpa doktor,dari ubat paracetamol sampaila celebrex doktor bagi.Sampai satu tahap,saya minta ubat tramadol  kawan saya,saya tidur seharian tak sedar.Gatal lagi makan ubat orang(moral of the story:jangan makan ubat yang dr tak preskrib).  Sekarang memang dah kurang.Mungkin sebab hati senang kot dan ada makan supplement.Huhu

Apa itu migraine?
Migrain ialah sakit kepala yang sangat kuat biasanya sampai rasa menyucuk dekat satu bahagian kepala. Boleh jadi sampai muka dan tengkuk sakitnya.Migrain menyerang 1 dari 5 wanita dan 1 dari 15 lelaki.



Simptom migraine
1)Sakit kepala pada bahagian kepala
2)Loya
3)Muntah
4)sensitif bunyi dan cahaya
5)berpeluh
6)rasa sakit perut
7)tak boleh fokus

Simptom boleh menyerang selama 1 minit dan boleh sehingga berhari- hari.

Jenis Migrain
1)dengan Aura
☺Masalah penglihatan-rasa macam nampak lampu berkelip
☺Kebas-kebas pada tangan
☺Rasa pitam
☺Susah nak cakap
☺Tak sedar
Ada ketika migrain jenis ni tak sakit kepala

2)Migrain Tanpa Aura-sakit kepala sahaja tanpa simptom lain

Penyebab Migrain
🌻Perubahan hormon. Biasanya sindrom pra-haid.
🌻Perubahan emosi.Contoh tekanan,gembira sangat atau sedih sangat
🌻Faktor fizikal. Contoh selepas bersenam, kurang tidur, penat dan jet lag.
🌻Faktor makanan. Contoh makan tak teratur, skip meal, kafein dan dehidrasi.
🌻Faktor persekitaran.Contoh bau yang kuat, bunyi kuat, cahaya terang dan perubahan cuaca.

Rawatan Migrain
Biasanya Pain Killer akan diberikan untuk mereka yang ada migrain tapi risikonya bila ambil ubat tahan sakit ni, pesakit mudah mendapat gastrik lama kelamaan akan jadi ulcer perut, dan kesan jangka lama ubat tahan sakit ialah tidak bagus.

Kenapala masa belajar dulu saya tak kenal dengan Shaklee.  Rupanya ada Supplement untuk bantu pesakit migraine iaitu:



1)B-complex-Untuk mengurangkan stress yang merupakan penyebab kebanyakan kes migrain

2)Osteomatrix-memberi rasa tenang dan mudah tidur. Ostematrix juga mengandungi magnesium yang mustahak membantu mengelak pembuluh darah dikepala menjadi kejang.

3)Vivix terbaik membantu membaik pulih saraf yang rosak, memberi tenaga dan memberi kesihatan menyeluruh kepada pengamalnya.

Kat sini saya nak share beberapa testimoni mereka yang dah amalkan Set Migrain ni.


Anda ada migrain dan nak kurangkan?Saya boleh bantu.Untuk konsultasi hubungi saya
Fathimah-0132480986

ATAU





Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *