Month: June 2017

Jom Rebut Lailatul Qadar

Sekarang ni dah 21 Ramadhan.Jom sama-sama rebut ganjaran dengan tahajud pada waktu malam.Andai kata kita dapat bertemu malam LailatulQadar ia adalah bonus buat kita.Bayangkanlah beribadah pada malam Lailatul Qadar umpama beribadah selama 1000bulan.Untungnya umat nabi Muhammad walaupun umur lebih pendek dari umat nabi terdahulu tapi kita dihadiahkan dengan malam Lailatul Qadar.Samada kita nak atau xnak …

Tips Bantu Ibu Menyusu Supaya tidak Pakai Gigi Palsu di Usia Muda

Bunyi macam kelakar kan.  Muda2 dah pakai gigi palsu.Menyusukan  anak?Pernah tak sakit gigi yang sangat kerap dan gigi jadi rapuh? Adakah ini petanda kurang kalsium? Teringat selepas sebulan bersalinkan anak pertama,2 batang gigi saya kena cabut sbb satu dah pecah dan satu berlubang.Masa tu saya mula ambil suplemen kalsium tapi ambik tak konsisten. Masuk anak …

Cara Mengatasi Sembelit

Pernah tak tengok orang sembelit atau diri sendiri kena. Siksa kan. Rasa macam nak beranak pun ada kalau time membuang tu. Sembelit ni berlaku bila buang air besar kurang daripada 3 kali seminggu, yang diikuti oleh mengerang (straining), sakit sewaktu buang air,  dan buang air dengan sukar. Biasanya najis adalah keras dan berketul ketul dan …

Kisah Adik Saya dan ESP

Nak dijadikan cerita ni adik saya Aishah.  Mukanya suka berjerawat especially time dekat nak period.  Lagila senang nak berjerawat sebab kerja kat KLCC mudah terdedah dengan pencemaran. Saya pun kata apa kau guna Shaklee balik since dia pernah guna sebelum ni. So,dia pun amikla Vit C +ESP+Vit B untuk tak stress and Omega. Dan kesan sangatla best. Tak …

Tak Nak Mengantuk Drive Jauh-Jauh Balik Kampung

Bulan Ramadhan ni, pasti ramai yang dah merancang untuk balik kampung berbuka puasa dengan keluarga.  Tapi bila memikirkan terpaksa berjalan jauh dalam bulan puasa yang jatuh pada bulan Jun yang memang panas ni terpaksala batalkan niat berbuka dengan keluarga sebab takut mengantuk atau letih sepanjang perjalanan Dapat pulak isteri yang tak berani drive jauh-jauh atau …