Tips Mencerahkan Kulit Kusam Supaya Berseri Walaupun Berpuasa

Menjadi ibu bekerjaya memang mencabar kan .Mana taknya kerja di ofis kena buat balik rumah nak buat kerja rumah pulak. Anak dan suami pun nak dilayan.  Badan pun jadi lesu tak bermaya.  Sampai ada yang tertido dalam kereta..Itu belum tertido duduk masa susukan anak lagi.  Bila dah tak cukup rehat, makan pun tak lalu.

Takpun balik dari tempat kerja baru nak bersilat masak kat dapur anak nak minta dilayan kita pun main makanje apa yang cepat.Yang paling cepat benda rapu2 la kan macam maggi

 

Ditambah dengan menghadap komputer,skrin handfon dan terdedah dengan panas matahari menjadikan mata cepat penat dan kulit pun jadi kusam tak berseri.  Silap-silap hari bulan nampak tua dari usia.

 

Dah jadi mak ni semua benda pun nak ekspres. Boleh je nak menghadap cermin lama-lama make up tapi bila anak dah nangis time bersiap jadinya pakai bedak ajela. Bila pakai bedak berpeluh muka pun jadi berminyak lagi la cepat nampak kusam.

Ha. Kat sini saya nak share la sikit Tips Untuk Mencerahkan Kulit Kusam supaya Berseri Walaupun Berpuasa yang boleh dipraktikkan oleh ibu bekerjaya:

1)Elakkan diri daripada berada ruang perokok. Kalau suami merokok minta dia merokok kat luar.  Sebab asap ni boleh menyebabkan sel dalam badan teroksida jadi kulit mudah kusam dan mudah nak sakit. Kalau nak suami berhenti merokok saya ada tips juga tau.
2)Banyakkan makan buah-buahan terutama yang tinggi antioksida macam anggur, oren dan blueberi.

3)Rajin bersenam! Kalau tak ada masa, jalan kaki atau turun naik tangga pun tak apa. Kalau tak pun pergi parking kereta jauh-jauh then jalan ke tempat yang nak tuju.

4) Elakkan makan fast food dan makanan proses. Hakikatnya walaupun pahit, kita mesti terima untuk sahut cabaran kulit cantik. Try makan makanan yang segar di dalam menu diet. Contoh sayuran dan buah-buahan walaupun tak kenyang.

5)Hilangkan sel kulit mati dengan skrub. Lakukan seminggu sekali ye.

6)Makan banyak makanan yang kaya omega 3. Contohnya ikan salmon dan walnut. Bukan je boleh prevent cancer cell bahkan boleh turunkan kadar obesiti dalam badan.

7)Jangan stress. Cuba relaks. Mari kita cuba kawal tekanan kita. The better way is baca quran atau tidur!

8)Minum lebih banyak air sekurang-kurangnya 8 gelas sehari. Air kosong ye bukan air manis. Gula boleh cepatkan penuaan tau.

9)Pergi makan angin atau Window Shopping.  Boleh ambik semangat sikit.

10)Sebelum tidur, make sure basuh muka supaya bersih dari debu dan make up.

11)Detoks badan (nak tahu macam mana nak detoks boleh WHATSAPP saya)

12)Kurangkan garam dan makanan yang masin sebab boleh buat muka kita jadi sembap.

13)Sentiasa gunakan tuala muka yang bersih. Tuala yang kotor menggalakkan pertumbuhan bakteria dan kuman yang menerukkan jerawat

14)Makan lebih banyak bijirin berbanding karbohidrat yang diproses boleh membantu untuk memperbaiki kulit anda

15)Elakkan produk penjagaan kulit yang mengandungi alkohol sebagai bahan utamaIni akan membuatkan kulit anda lebih kering, menyebabkan kerosakan yang lebih teruk dan jerawat.

16)Ambil Set Hilangkan Kulit Kusam Shaklee.
Set ini terdiri dari 2 bahagian iaitu pencuci muka dan Vitamin untuk rawat dari dalam:

Pencuci muka :
1)Make-up Remover – merupakan scrub wajah tanpa menggunakan air untuk mengeluarkan daki dan sel kulit mati yang tertinggal pada muka
2)Gentle Deep Foaming Cleanser – setelah scrub muka, bilas sedikit dengan air dan cuci muka menggunakan Cleanser ini untuk menaikkan seri muka

Rawatan dari dalam :

1)Collagen Shaklee – membekalkan kolagen untuk memastikan kulit muka sentiasa lembap dan tegang supaya tidak kusam dan sentiasa tampak segar berseri

2)ESP – mengandungi protein untuk memperbaharui sel kulit supaya sel kulit menjadi lebih sihat. Bila sel kulit sihat, baru lah kulit nampak lebih segar. Time bulan puasa ni bila tak puasa nak bawak nasi kantoi tak puasa pulak kan.Apa kata jadikan ESP makanan time tengah hari bila period daripada duk makan biskut or maggi. Kata nak berseri kan.
3)Sustained Release Vitamin C-menghalang pigmentasi, membentuk kolagen kulit, pertahanan semulajadi terhadap sinaran UV dan meningkatkan sistem imun tubuh.
Memang wajib ambil sebab wanita bekerja selalunya tak sempat nak beli buah apatah lagi makan buah dalam kuantiti yang banyak. Kalau yakin boleh makan oren 7 biji sehari, ok la tak makan vitamin.
Kesannya memangla tak nampak macam artis tapi maintain berseri walaupun hanya tepek bedak bayi je tau.
NAK SET KULIT KUSAM atau NAK HADIAHKAN pada isteri, kawan, emak dan kakak?
JOM WHATSAPP FATHIMAH-0132480986
ATAU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *