Nak Kurus.90 kg ke 65kg?Mampukah?

INI KISAH BENAR YE

Bunyinya macam mudah kan? Hakikatnya bukan telan ubat kurus hari ni, lepas seminggu dah turun 20 kg tau. Perjalanannya panjang dan penuh liku-liku. Jika ditanya kepada sesiapa pun yang nak turunkan berat yang sangat banyak, memang tiada jalan senang.

 

Serius! Tiada!!

 

Terjebak dalam bab menurunkan berat badan ni, saya bertemu dengan pelbagai pengalaman orang lain yang telah berrjaya, yang stuck, yang beratnya naik semula dan pelbagai lagi. Hanya yang kental dan benar-benar bersemangat tinggi sahaja yang boleh teruskan.

 

Alhamdulillah. Tahun 2016 adalah antara tahun paling manis dalam hidup saya selepas menurunkan berat badan lebih dari 20 kg.

 

2015 : berat semasa mengandung 35 minggu ialah 94.5 kg. (Saya lampirkan catatan nurse di dalam buku pink saya). Semasa melahirkan baby 38 minggu pada Jun 2015, saya tak pasti berat badan saya. Pastinya hampir mencecah angka 100 kg. Paling-paling tidak pun 96-97 kg. Maklumlah semangat makan. Makan untuk 2 orang kononnya. Hehe.

 

Dipendekkan cerita,

Nov 2015 saya membuat pemeriksaan kesihatan percuma oleh Shaklee. Dari situ saya tahu Visceral Fat (lemak sekitar perut dan organ-organ utama) saya adalah sangat tinggi. Ia amat bahaya. Boleh membawa penyakit yang kronik dan boleh membawa maut bila-bila sahaja.

 

Pakar nutrisi mencadangkan pelbagai suplemen yang perlu untuk saya ambil. Dan menasihatkan saya tentang pemakanan juga. Saya adalah ibu menyusu, mungkin silap faham selalu rasa lapar-makan banyak juga antara faktor berat saya tak turun-turun selepas bersalin.

 

Lama juga saya termenung. Teringatkan anak-anak yang masih kecil. Akhirnya saya mengambil keputusan untuk mulakan pemakanan sihat.

 

Feb2016 : Saya mulakan kelas eat clean bersama Cikgu Yun.

Saya banyak belajar tentang pemakanan yang betul untuk turunkan berat badan dan mula bersenam. Sepanjang menurunkan berat badan saya tidak jemu-jemu menimba ilmu dari orang-orang yang lebih pakar termasuk dietitian.

 

 

Alhamdulillah,

Julai 2016 saya berjaya menurunkan berat badan ke 65 kg. Ia satu kejayaan besar buat saya. Ia bukanlah datang bergolek tanpa berbuat apa-apa. Ia pengorbanan mental dan fizikal yang sangat besar.

 

Apa yang saya buat sehingga dapat menurunkan berat lebih dari 20 kg?

1. Makan dengan cara yang betul. Bukan skip makan.

2. Senaman

3. Detoks

4. Set Kurus Premium Shaklee

 

Ya, ia bukanlah dengan Set Kurus Premium Shaklee sahaja dan anda boleh kurus dengan cepat. Ia mesti digabungkan kesemua sekali untuk dapatkan berat idaman secara sihat dan cepat. InshaAllah.

 

Kalau saya boleh, anda juga mesti BOLEH!!

-Puan Laila @ akakSelim-

 

NAK SLIM MACAM AKAK SELIM?

 

Meh hubungi FATHIMAH YE 0132480986 untuk konsultasi dan sy akan guide anda satu-satu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge