Tips Bantu Ibu Menyusu Supaya tidak Pakai Gigi Palsu di Usia Muda

Bunyi macam kelakar kan.  Muda2 dah pakai gigi palsu.Menyusukan  anak?Pernah tak sakit gigi yang sangat kerap dan gigi jadi rapuh? Adakah ini petanda kurang kalsium?

Teringat selepas sebulan bersalinkan anak pertama,2 batang gigi saya kena cabut sbb satu dah pecah dan satu berlubang.Masa tu saya mula ambil suplemen kalsium tapi ambik tak konsisten. Masuk anak kedua, pun tak konsisten ambil sumber kalsium,maka satu gigi menjadi korban.Mendengar pengalaman mak yang asal bersalinje hilang satu gigi (8 anak 8 gigi)menjadikan saya nekad untuk mengamalkan kalsium sebagai makanan tambahan since saya pun tak minum susu.

Dietary Reference Intakes (DRI) dari US Department of Agriculture’s Food and Nutrition Information Center mencadangkan bahawa keperluan kalsium bagi mereka yang menyusukan anak adalah sebanyak 1000amg sehari sama dengan orang dewasa lain.  Namun, ibu yang menyusukan anak memerlukan kalsium yang benar2 mencukupi kerana kalsium dapat menguatkan tulang bayi dan mengelakkan kerapuhan gigi dan tulang ibu. 800mg dari keperluan tersebut akan diguna oleh tisu tubuh serta anak dan 200mg akan duduk dlm darah.Tapi kalau dlm darah dah kurang utk maintain kalsium darah kenala pinjam dari gigi dan tulang.Jadi kalau selalu pinjam dari gigi dan tulang,tu yang tulang dan gigi mudah rapuh.

 

Memang kita ada minum susu tetapi selalunya pengambilan protein daging yang tinggi akan mengurangkan penyerapan kalsium ke dalam badan.  Nak ke makin lama kita menyusukan anak  kita makin lemah, mula sakit-sakit badan dan gigi kena cabut je?

 

Kebiasaanya, penghasilan susu badan yang kurang dikaitkan dengan datang bulan.  Biasanya ia boleh disebabkan oleh pengurangan kalsium dalam darah.  Maka pengambilan supplemen kalsium sangat digalakkan.  Amalan ini juga boleh mengurangkan senggugut dan ketidakselesaan semasa datang bulan seperti retensi air dalam badan.

Namun begitu, pengambilan supplemen kalsium yang tinggi tidak boleh diambil sendiri tetapi perlu diambil dengan gabungan magnesium/ magnesium+zink.  Ini bagi memudahkan penyerapan kalsium ke dalam gigi dan tulang.

Disini saya ingin mencadangkan supplemen kalsium Shaklee yang saya dah amalkan yang membantu dalam penyusuan susu ibu:

1)Ostematrix

Ostematrix membekalkan nutrien harian, terutama kalsium yang penting dalam pembentukan dan pertumbuhan tulang dan gigi. Selain kalsium, Ostematrix mengandungi magnesium, vitamin D dan mineral iaitu zink, kuprum dan mangan untuk mengekalkan kelancaran fungsi tulang.Ostematrix ditampilkan dalam bentuk kaplet kecil bersalut yang mudah ditelan.

Osteomatrix juga mengandungi:

  • Vitamin D – berfungsi membantu kalsium menyerap ke tulang. Tanpa vitamin D, penyerapan kalsium tidak optimum.
  • Magnesium – membantu kalsium dibawa ke seluruh bahagian yang diperlukan. Magnesium ibarat kenderaan yang membawa kalsium ke seluruh badan. Magnesium adalah ion positif no 2 penting di dalam tubuh kita. Ianya menggalakkan komposisi tulang dan rawan, membantu sistem saraf, mengaktifkan enzim tubuh untuk menghasilkan tenaga, pengecutan saraf dan otot, menstabilkan denyutan tidak sekata pesakit jantung, memudahkan rembesan keluar sisa dari perut dan usus; menghalang endapan kalsium; melarut dan mengurangkan formasi batu karang atau batu hempedu. Ianya juga penting untuk mereka yang mempunyai masalah fluktuasi glukos.
  • Boron – membantu dalam metabolisme tulang
  • Mangan, tembaga dan zinc – membantu mengaktifkan enzim yang membantu dalam membina kepadatan tulang.

Jadi berdasarkan di atas, adalah jelas setiap satu kandungan dalam Ostematrix mempunyai peranan yang sangat penting kepada keperluan kalsium itu sendiri.

Pemilihan kalsium yang bagus adalah ia mestilah mengandungi gabungan 3 ini, iaitu kalsium + vitamin D + magnesium. Kehilangan salah satu akan membuatkan penyerapan kalsium tidak sempurna dan inilah yang sering diperkatakan pengambilan kalsium berisiko terkena batu karang. Jadi, jangan salah pilih vitamin kalsium ye.

Kajian klinikal terhadap penggunaan Ostematrix menyatakan, Ostematrix diserap sepenuhnya selepas 12 jam.

2. Energizing Soy Protein (ESP).

Pemakanan memainkan peranan utama dalam pembangunan dan penyelenggaraan struktur tulang. Selain kalsium dan vitamin D yang mencukupi, protein merupakan nutrisi utama untuk kesihatan tulang, dan dengan itu dapat mencegah kerapuhan tulang dan meningkatkan kekuatan otot.

ESP diperbuat dari sumber protein non-GMO. Dalam tulang manusia juga terdapat sel-sel hidup. Di sinilah pentingnya protein yang baik dalam menyokong penghasilan sel-sel tulang yang baru, demi menggantikan sel-sel tulang yang telah rosak.

ESP juga lengkap dengan 9 jenis asid amino perlu (essential)yang badan anda tidak hasilkan dan berfungsi sebagai milk booster disamping mampu memekatkan susu badan.

Berminat dengan SET KALSIUM BAGI IBU MENYUSU CONTACT SY FATHIMAH 0132480986

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge