5 Tips Kurangkan Morning Sickness di Awal Kehamilan

Morning sickness atau mual dan loya kerap dialami oleh wanita di awal kehamilan bermula dari 6 minggu sehingga 12 minggu kehamilan. Kalau ikut Kementerian Kesihatan Malaysia 80% wanita yang mengalami morning sickness akan pulih selepas 12 minggu kehamilan dan ada juga yang akan mengalami morning sickness sepanjang kehamilan. Memang hebat wanita yang boleh bertahan dengan morning sickness kan.

Teringat masa ngandungkan si bujang qadeer, mabuk teruk sampai kena masuk drip. Kena pulak bulan puasa. Memang banyak tak puasa dari puasa.

 

Kebiasaanya morning sickness ni dikaitkan dengan perubahan hormon tapi ada je yang sebab kurang vitamin B6 dalam diet. So kat sini, Cik Thim nak share tips untuk atasi masalah morning sickness ni;

1)Jumpa doktorĀ 

Kalau bangun muntah-muntah sampai tak boleh bangun, better jumpa doktor. Jangan biar je.At least dapat MC dan ubat tahan muntah. Kalau dah dehydrated lagi bahaya takut membahayakan kandungan.

 

2)Standby limau

Letak limau dalam beg dan bila rasa loya hidu bau limau. Bau limau dapat mengurangkan sikit rasa loya tu.

 

3)Banyakkan minum air

Pengambilan air yang mencukupi dapat mengurangkan loya dan mengelakkan dehidrasi.

 

4)Kerap makan

Pengambilan makan yang kerap dalam kuantiti yang sikit juga dapat mengurangkan loya. Contohnya alas perut dengan makan biskut. Selain itu,makanan berlemak dan pedas juga kena elakkan sebab boleh merangsang rasa loya

 

5)Makan halia

Halia terkenal dengan sifat boleh membuang angin dari dalam badan seterusnya dapat mengurangkan loya. Boleh kunyah halia tu atau minum teh halia. Tapi kebanyakan orang tidak sukakan rasa halia. Justeru Cik Thim nak mencadangkan pengambilan Peppermint Ginger Shaklee. Gabungan peppermint yang memberikan rasa berangin dengan halia dan pokok anisse yang membantu membuang angin dapat mengurangkan loya tu. Selain itu dalam Peppermint Ginger Shaklee ada pokok cekur manis yang membantu masalah penghadaman.

 

Anda nak cuba Peppermint Ginger Plus?

Hubungi je Cik Thim-0132480986

ATAU

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *