Cara Wanita yang Sibuk Atasi Kulit Kusam

Semestinya bila jadi wanita yang bekerjaya menjadikan kadang2 kita takde masa untuk penjagaan kulit wajah yang sempurna. Muka yang berminyak akan menyebabkan kulit mudah untuk kelihatan kusam. Ditambah pula dengan pertambahan usia, kemampuan sel2 kulit akan menurun dan proses pembaharuan sel menjadi lambat seterusnya kulit wajah sukar nak nampak segar.  Ini boleh mengganggu penampilan dan menjadikan seseorang kurang berkeyakinan apabila berhadapan dengan orang.

 

Kebiasaanya penyebab kulit kusam ialah:

  • faktor keturunan-jenis kulit senang berminyak
  • cara hidup yang tidak sihat seperti pemakanan tidak seimbang dan tidak bersenam.
  • tinggal di kawasan yang penuh pencemaran menyebabkan debu-debu menutup liang roma seterusnya menyebabkan jerawat dan kulit tampak tak bermaya
  • kurang tepat dalam pemilihan produk kosmetik
  • kurang minum air menyebabkan dehidrasi dan kulit jadi kusam

 

Jadi, bagi mengatasi masalah kulit kusam ini, kat sini saya nak kongsikan cara2 mengatasi masalah kulit ķusam:

1.Perbanyakkan minum air masak

 

Seperti yang kita tahu, air masak sangat bermanfaat untuk kesihatan organ tubuh dan kecantikan kulit. Air dapat mencegah kulit dari dehidrasi dan menjaga kesihatan. Pengambilan air yang mencukupi iaitu sekurang-kurangnya 8 gelas sehari mampu menjadikan kulit wajah lebih segar dan bermaya.

 

2. Bersihkan tubuh dengan teratur

Mandi sekurang-kurangnya 3 kali sehari. Lagi bagus banyak kali. Tapi bagi seorang muslim tak perlu bimbangla kan sebab sehari kita membasuh muka 5 kali kan (wuduk) which mean sama juga dengan mandi 5 kali kan.  Jadi solat kena jaga ye. Jangan ponteng-ponteng tau melainkan kalau uzur la.

 

3. Gunakan Krim Pelembap Kulit

Pakai krim pelembap untuk membantu melembapkan kulit. Tapi pastikan beli yang dari sumber semulajadi tau sebab kadang-kadang sesetengah orang alah dengan bahan kimia. Pastikan lulus KKM juga tau. kang elok-elok nak cantik jadi Hantu Mak Limah pulak.

 

4. Elakkan berjaga malam

Kurang tidur atau berjaga sehingga lewat malam akan menjadikan kulit kering dan kusam, jadi elakkan tidur terlalu lewat. Pastikan waktu tidur antara 7-8jam.

 

5. Elakkan dari Stress

Elakkan dari stress atau terlampau berfikir. kalau selalu sangat stress, makan vitamin B Complex dan minyak ikan. Insya Allah kurangla stress tu.  Ada satu-satu masa pergi bercuti relaxkan badan biar refreshing sikit. Balik kampung pun ok apa. Jumpa mak ayah. Dapat pahala.

 

6. Bersenam

Bersenam menjadikan tubuh badan kita sihat dan peredaran darah menjadi lebih baik. Tak perlu sampai nak tawaf satu padang, cukup berlari anak atau memanaskan badan sehingga keluar peluh sekurang-kurangnya sekali seminggu

 
7. Amalkan pemakanan yang seimbang
Jaga pemakanan. Kurangkan lemak dan santan. Paling bagus amalkan suku,suku separuh
8. Ambil Vitamin Untuk Kecantikan Kulit

Pengambilan vitamin untuk kesihatan kulit sangat bagus kerana kekurangan zat dalam badan menyebabkan kulit wajah sering bermasalah.So since bulan September ni tengah promo set yang menghargai wanita(Radiant 4) apa kata u all cuba ambik. A good natural supplement yang dah jalani beribu2 ujian klinikal dan terbukti berkesan.

Apa yang best Radiant 4 ni?
Set ni terdiri dari
1)ESP
-berfungsi memudarkan parut,milkbooster,mencerahkan kulit(takdala sampai jadi tepung gomak kan), mengenyangkan dan boleh bantu untuk mereka yang nak kurus

2)GLA Complex
-stabilkan hormon, lancarkan haid,kurangkan PMS(Almaklumla bila PMS pompuan ni boleh jadi gunung berapi)

3)Vitamin C
-antioksida yang membantu mencerahkan kulit n meningkatkan sistem pertahanan tubuh. X mainla suntik2. Bahayala. Vitamin C ni sustained release tau( pelepasan perlahan2).Umpama buat rawatan kulit setiap jam.Satu biji vitamin C ni sama dengan 7.5biji oren. Best kan sbb nk kopek sebiji oren pun bercinta.

4)Collagen Powder Shaklee
-membantu elakkan segala mak nenek masalah kulit termasukla jerawat n jeragat. Selain itu boleh mengurangkan kedutan dan menganjalkan aset wanita tau. Kesan boleh dilihat seawal 4 hari. Mudah menyerap dalam kulit sebab molekulnya hanya 1000 dalton je tau. Yang paling penting Shaklee dah buat kajian klinikal dekat orang baru pasarkan bukan pakai testi je tau.

Yang paling best U all beli set ni dapat voucher rm60 tau. Sapa nak bg kan. Voucherni bolehla guna buat beli Omega ke Vivix ke Vitamin E ke dengan harga lebih murah.

Berminat nak dapatkan produk yang best ni?

Meh contact Cik Thim ye.

Fathimah

No SID:1249184

Whatsapp/SMS:0132480986

FB: Fathimah Azzaharah Kamaludin

ATAU

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge