Tips Tingkatkan Kesuburan Untuk wanita Yang Sedang Berusaha Untuk Dapatkan Anak Tanpa Perlu Rawatan IVF.

Anak adalah anugerah yang sangat diimpikan oleh setiap pasangan yang sudah berumahtangga. Bila dah berkahwin pelbagai cara dan tips telah diamalkan namun tidak membuahkan hasil. Yang tak best bila balik berkumpul sesama saudara ada je mulut bertanya bila lagi nak beranak.

 

Cik Thim faham tak semua orang direzkikan terus dengan anak selepas berkahwin. Ada yang menunggu sehingga berpuluh tahun untuk menimang cahaya mata. Dan ini semua sebenarnya adalah ujian dari Allah untuk menguji hambaNya yang dia sayang.

 

Ada banyak faktor susah untuk mendapat zuriat. Antaranya masalah ketidaksuburan.  Biasanya jika tidak subur doktor akan memberikan  rawatan secara ubatan atau dengan prosedur IVF (secara tabung uji). Kali ni, Cik Thim nak share makanan yang boleh meningkatkan kesuburan:

1)Makanan yang tinggi kalsium

-Contohnya susu,badam, yogurt dan ice cream

-Pengambilan kalsium yang baik adalah sebanyak 1000mg sehari bagi orang dewasa terutama mereka yang nak hamil.

-Kalsium ini penting untuk

a)Dalam tempoh TTC(try to conceive).Ia membantu meningkatkan kesuburan dengan cara membantu sistem pembiakan menjadi lebih efisien

b)menguatkan tulang

c)menyokong perkembangan tulang bayi

 

2)Makanan yang tinggi serat

-Contohnya beras merah, oat, roti jagung

-Ia baik untuk kesuburan kerana ia tidak meningkatkan insulin dan kadar gula dengan cepat. Maka hormon yang terlibat dengan sistem pembiakan tidak akan terganggu.

 

3)Buah dan sayuran terutama yang berwarna cerah

-Contoh tomato, beri dan anggur.

-Ia bantu melindungi sel dari kerosakan dan mengelakkan penuaan sel. Ia bukan sahaja baik untuk tubuh malah mempengaruhu telur dalam sistem pembiakan seterusnya meningkatkan kesuburan.  Elakkan sayur atau buah yang dijeruk dan ditinkan kerana zat dan nutrisi telah berkurang.

 

4.Daging ayam

Daging ayam tinggi protein dan zat besi.  ia penting dalam diet mereka yang ingin meningkatkan kesuburan.  Kajian mendapati wanita yang kerap mengalami anemia(kurng darah) lebih mungkin untuk mengalami masalah kemandulan berbanding mereka yang mempunyai hemoglobin yang normal

 

5.Telur

Telur kaya dengan kolina dan protein. Kolina sangat diperlukan untuk menyerap asid folik dalam badan. Asid folik sangat penting untuk praconception dan mencegah bayi dari cacat saraf ataupun spina bifida. Mengambil satu biji telur sehari dapat meningkatkan penyerapan asid folik sebanyak 2 kali ganda dan meningkatkan kesuburan rahim wanita.

 

6. Kekacang

 

Kekacang seperti badam dan soya lambat dicerna dalam tubuh. Ia membantu meningkatkan ovulasi dan kesuburan wanita.  Ia juga mampu mengawal atur hormon insulin dan memberikan efek pada hormon yang terbabit dengan kesuburan.

 

7. Sayuran hijau

Sayuran hijau seperti bayam dan sawi tinggi kandungan zat besi yang mampu mengelakkan masalah kurang darah dan boleh meningkatkan kesuburan. Kekurangan zat besi juga boleh menganggu kitaran haid yang menyukarkan wanita untuk mengira waktu suburnya.

 

8.Ikan salmon/Ikan tuna

Ikan salmon/ikan tuna kaya dengan Omega 3 yang dapat meningkatkan kualiti sperma dan sel telur wanita(ovum).

 

Setelah baca entry ni, adakah anda alami masalah untuk dapatkan makanan ini setiap hari? Tahukah  anda disebabkan gaya hidup kita dan kebanyakan makanan yang kita peroleh pada hari ini tidak mengandungi nutrisi yang mencukupi, maka kita memerlukan vitamin untuk menutupi lompang-lompang nutrisi dalam badan kita.

 

Justeru Cik Thim ingin mencadangkan pengambilan Set Kesuburan Shaklee yang telah diuji keberkesannya oleh pihak ketiga iaitu University of Berkley( Shaklee tak syok sendiri kata produk dia berkesan). Set Kesuburan ini adalah dari sumber semulajadi yang proses penanaman dan penghasilannya dikawal sepenuhnya mengikut Good Manufacturing Practise bukan macam kacau dodol belakang rumah je ye.  Set Kesuburan ini terdiri daripada:

 

a)Multivitamin (Vitalea)– berfungsi melengkapkan nutrisi bagi mereka yang sukar untuk mendapatkan diet yang seimbang atau yang mempunyai sakit seperti anemia, pengamal vegetarian.

 

b)Vitamin B Complex Shaklee-memberikan tenaga dan mengurangkan stress. Stress boleh mengganggu keseimbangan hormon yang mempengaruhi kesuburan. Folic acid yang terdapat dalam B Complex ini juga dapat menguatkan rahim dan mengurangkan risiko kecacatan tulang belakang bayi.

 

c)Vitamin C-bersifat antioksida dan meningkatkan penyerapan zat besi bagi mencegah anemia.  Kekurangan darah boleh menyebabkan bekalan oksigen ke bayi berkurang dan boleh membawa kepada keguguran

 

d)Osteomatrix-membantu sistem pembiakan menjadi lebih efisien dan menyokong rahim dan tulang.

e)ESP Shaklee-meningkatkan ovulasi seterusnya kesuburan wanita

f)Omega Guard Shaklee– meningkatkan kualiti sperma dan ovum kerana kandungan omega 3 yang tinggi

Kita juga boleh tambahkan dengan vitamin yang tinggi antioksida seperti

Vitamin E-membantu meningkatkan kualiti sperma dan menambahkan kuantiti sperma lelaki.  Ia juga dapat meningkatkan rangsangan seks kepada suami.

Vitamin A-menghalang penuaan organ, mengurangkan penyakit kelenjar prostat, untuk kesihatan serviks dan memperbaiki fungsi salur darah.

Dan tambahkan vitamin untuk kesuburan seperti:

a)GLA Complex-menyeimbangkan hormon wanita yang diketahui berkait rapat dengan kitaran haid dan kesuburan wanita. Ia juga membantu para wanita dalam menghasilkan cecair kesuburan yang memberi ruang untuk sperma terus hidup lebih lama lagi bagi proses persenyawaan iaitu sehingga ke lima hari.

 

b)Alfalfa-‘kacip fatimah’ moden yang mampu memberi kesan kepada organ reproduktif wanita

 

c)Vivix-melindungi telur yang belum atau hampir atau sudah matang daripada rosak akibat radikal bebas.

Apabila telur yang dilindungi ini selamat daripada menjadi rosak, ianya mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk SURVIVE, MEMBESAR DAN DISENYAWAKAN. Ia juga membantu memperbaiki sel-sel yang rosak atau abnormal.

 

Perlukan vitamin untuk kesuburan?

Saya akan bantu anda sebaik mungkin jika anda hubungi saya sekarang.

Fathimah

No SID:1249184

Whatsapp/SMS:0132480986

FB:Fathimah Azzaharah Kamaludin

 

ATAU

 

 

 

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge