Sanggupkah Kita Membiarkan Ibu Ayah Kita Yang Tua Bekerja

Harga barang semakin meningkat automatik kos hidup makin meningkat. Dan saya lihat makin ramai yang duduk serumah dengan ibu bapa masing2 bagi mengurangkan kos sara hidup. Baru2 ni saya jumpa satu family 12 orang duduk serumah dekat flat atuk,nenek, mak ayah anak. No wonder ada yang tak lekat di rumah sebab rumah dah cramp. Dan keseluruhan isi rumah bekerja. Yang jadi mangsa anak kecil kurang kasih sayang. Dan masalah sosial mula berlaku

 

Takpun cucu dijaga oleh mak dengan bayaran minima sebab nak jimat kos. Sepatutnya kalau mak dah tolong jagakan bayarla sewajarnya.

Dan kalau yang tak tinggal dengan mak ayah pun bulan2 hulur kat mak ala kadar dan ada yang tak beri pun sebab fikir adik beradik lain boleh beri duit bulan2 sedangkan semua orang sedang struggle untuk survive. End up mak ayah terpaksa bekerja untuk tampung hidup sendiri. Ikut Utusan 2030, 15.3% penduduk Malaysia ni warga emas tau. Dan kerajaan pula dah tingkatkan umur persaraan

 

Jadi sebagai anak jangan fikirkan ala cukupla bagi seginije sebab gaji aku pun bukan besar mana.Takkan setiap tahun rm50je. Dan harapkan orang lain untuk cukupkan perbelanjaan mak ayah.

 

Patutnya kita kena upgrade diri untuk beri yang terbaik untuk mak ayah. Bukan upgrade kereta, tambah bini atau pakai Fareeda.

 

Janganla sesekali merendah2kan kebolehan diri kata aku tak pandai mana tak ada pengalaman cukupla gaji banyakni je. Tapi kalau kahwin dengan beranaktu boleh pulak takda pengalaman. Suka syaitan melompat2 bila kita negatifje.

 

Upgrade tu bukan bermakna kena berhenti kerja cari kerja gaji lagi besar tapi menggunakan peluang yang ada untuk tambah pendapatan. Jangan pulak tambah perbelanjaan.

 

Orang yang kaya ialah orang yang pendapatan melebihi perbelanjaan.Tapi kalau gaji makin tinggi perbelanjaan makin tinggi itu miskin namanya. You have to do something with your life.

 

Nak jana pendapatan tambahan? Jom join FaST Team untuk kukuhkan kewangan. Hubungi saya

 

Pengedar Shaklee Pasir Gudang

Fathimah

No SID:1249184

No telefon:0132480986

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *