Kepentingan Protein Soya Shaklee (ESP)untuk Kesihatan

Seperti yang kita tahu badan kita dibina dari protein. Yela protein akan membentuk sel kemudian jadi tisu. Bila dah jadi tisu akan bentuk organ dan kemudian akan bentuk sistem. Dalam diet kita pun memang disarankan ambil protein setiap hari dalam kuantiti yang sederhana.

Hari ini Cik Thim nak review pasal ESP yang Cik Thim rasa semua orang patut tahu. Apa yang bestnya soya protein ni?Lagi-lagi ESP kan. Kalau nak tahu protein soya ni of course la dari tumbuhan jadi dia lebih mudah diserap badan berbanding protein haiwan yang lebih kompleks. Protein soya ni pun takda lemak dan mestila bebas kolestrol jadi bagus untuk kesihatan jantung dan peredaran darah.

Soya ni pun kaya kalsium. Dahla memang dah ada protein yang boleh menyokong pertumbuhan tendon dan ligamen untuk menyokong tulangkan. Jadi, bagus sangat untuk kesihatan tulang. . Selain itu, ESP ni kaya dengan 9 asid amino perlu lengkap yang badan kita perlukan untuk kesihatan tubuh badan kita. Tak perlu nak ambik dari banyak-banyak sumber kan.

 

Dan yang paling best Indeks Glisemik dia rendah iaitu 39 je which mean pelepasan gula dalam darah perlahan sangat jadi paras gula dalam darah takdela cepat tinggi. Bila pelepasan gula cepat dalam darah, tu yang akan rasa cepat penat, cepat lapar. Kalau tak percaya cuba sarapan nasi lemak atau nasi kerabu ke. Bukan kata tak bagus tapi cuba bezakan sendiri dengan sarapan ESP. Memang beza tau. Cik Thim dah rasa sebab Cik Thim kerja kaunter. Masuk pukul 8 kalau sarapan ESP tak sedar tahu2 dah masa lunch je. Tapi kalau sarapan nasi lemak pukul 10 perut dah berbunyi minta diisi.  Jadi ESP ni baik sangat untuk diet orang yang memang jaga paras gula dalam darah seperti orang kencing manis atau orang yang mementingkan kesihatan.

 

Paling penting beza soya ESP berbanding produk lain yang ada di pasaran ialah soya nya adalah non GMO(tidak diubahsuai secara genetik). Dan proses penghasilan soya ESP pun tidak menggunakan haba. Maka zat dia tak rosakla. Sebabtu kalau nak bancuh ESP pun dengan air sejukje. Buat pulak smoothies. Memang sodap.

ESP ni pun bukan calang-calang produk. Umur dia lagi tua dari Cik Thim. Yela kan Dr Shaklee dapat asingkan soya protein ni tahun 1961 kot. Dan ramai dah akui betapa bagusnya ESP.

 

ESP ni sesuai sangat untuk semua peringkat umur kecuali kanak2 bawah 2 tahun la. Sebab masih minum susu ibu kan. Untuk kanak2 bawah 4 tahun pula tidak digalakkan untuk minum satu hidangan ESP tapi kalau setakat nak tumpang 2-3  teguk tu bolehla.  Untungnya Shaklee sebab ada pakar nutrisi jadi nutritionist Shaklee mencadangkan pengambilan ESP adalah 3sudu besar ataupun bersamaan 28g protein.  Jadi bila beli ESP tu semua orang boleh merasa dan kat sini saya nak share kebaikan ESP untuk

a)Ayah

–> Since jadi ayah kena kerja keras lebih untuk keluarga,jadi ESP membantu mengekalkan tenaga sepanjang hari. Jadi takdala kejap-kejap nak makan je kan.

–>ESP mengandungi isoflavon yang membantu meningkatkan pembentukan dan kesihatan otot yang lebih baik. Ada abs sikit. Bukanla badan terus jadi macam Mr Malaysia tapi sekurang-kurangnya  perut tu takdala over nampak sama naik dengan isteri yang mengandung. Kalau nak tahu bila nisbah perut kepada punggung lebih dari 0.9 risiko untuk kena kencing manis tu tinggi.

–>ESP juga membantu meningkatkan kekuatan otot sebab dia kaya dengan asid amino yang merupakan bahan asas dalam pemantapan otot.

–>ESP membantu memelihara kesihatan prostat sebab kajian mendapati pengambilan harian protein soya dapat membantu mengurangkan risiko kanser prostat sebanyak sekali ganda dan seterusnya dapat memelihara kesihatan sistem pembiakan amnya.

 

b) Ibu

Bila dah jadi ibu selalu nak skip makan dan susah nak makan proper kan. Lagi-lagi mana nak kerja mana nak uruskan rumah dan anak. Jadi ESP ni boleh membantu

–>Menjadikan kulit lebih berseri sebab soya kaya dengan asid amino dan isoflavon yang merangsang kulit jadi lebih berseri. Isoflavon juga mampu meningkatkan kesan estrogen yang menjadikan awet muda dan kulit pun makin anjal

–>Menyokong kehamilan sebab ESP kaya asid amino yang membantu menyokong pertumbuhan bayi di dalam kandungan. Jadi risiko untuk bayi kurang berat tu rendah.

–>Menguatkan kuku dan rambut. Bila kuku dan rambut mudah rapuh dan gugur itu tandanya kurang zat terutamanya protein.  Bila asid amino perlu cukup dengan pengambilan ESP, maka keratin dapat dihasilkan dan masalah rambut gugur dan kuku rapuh boleh diselesaikan.

–>Menggalakkan penghasilan susu ibu.  Ramai ibu sering terlepas pandang bila bagi susu ibu sudah tentu antibodi kuat tapi ibu2 jarang mengambil berat tentang apa yang mereka makan sedangkan apa yang ibu ambil itu yang bayi dapat dari susu ibu jadi pengambilan ESP mampu memberikan protein soya berkualiti yang akan memudahkan perjalanan menyusu. Cik Thim perasan sangat bila cik Thim ambik full set menyusu Shaklee yang ada ESP skali, Qadeer memang jarang sakit berbanding kakak2 dia.

–>Mengurangkan risiko gastrik.  Bila jadi ibu dengan jadual yang padat kadang-kadang terlepas waktu makan. Tahu-tahu dah gastrik. Jadi pengambilan ESP pada bila-bila masa boleh membantu sistem penghadaman untuk berfungsi dengan lebih baik.

 

c)Remaja

Di usia remaja biasanya berlaku perubahan fizikal, emosi dan fisiologi dan time remaja jugak masa yang terlibat dengan segala jenis sukan kat sekolah kan. Pergi sana sini. Jadi ESP boleh:

–>Merangsang pertumbuhan otot dengan lebih baik. Yela kan kadar metabolisme remaja ni kan memang tinggi dapat pulak yang jenis sport person memang senang nak cedera. Jadi asid amino dalam ESP membantu mempercepatkan proses penyembuhan otot yang lebih baik.

–>Menggalakan kesihatan kitaran haid yang lebih baik untuk remaja perempuan. Almaklumla di awal usia remaja baru nak period, kadang-kadang kitaran haid tak betul. SInce ESP ni kandungan dia ada phytoestrogen , maka ia boleh menyokong kitaran haid yang sihat dengan mengawalatur estrogen dalam badan, menggalakan keadaan hormon yang sihat dan kurangla nak PMS.

d)Orang Tua

Bila makin bertambah usia, keupayaan tubuh banyak yang berkurang jadi pengambilan ESP dalam diet harian mampu membantu:

–>mengurangkan kolestrol dalam darah dengan merangsang pembentukan lemak tak tepu (HDL) dan mengurangkan lemak tepu (LDL) dalam darah selain membantu mengurangkan trigliserida darah

–>memberikan tenaga berpanjangan sepanjang hari

–>mengurangkan simptom menopause macam hot flush, sakit-sakit badan dan meningkat ketumpatan tulang.

 

Bulan Oktoberni bulan istimewa tau sebab ESP ada promosi beli 4 botol ESP boleh dapat less 5%. Nak jimat lagi berganda boleh daftar jadi ahli

Berminat dengan ESP boleh hubungi saya:

Pengedar Shaklee Pasir Gudang

Fathimah (1249184)

No Telefon:0132480986

FB:Fathimah Azzaharah Kamaludin

 

ATAU

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *