Cara Kurangkan Rambut Gugur Selepas Bersalin

Kebiasaanya rambut seseorang akan gugur 50-100 helai sehari. Tapi kalau asal sikat atau asal mandi rambut gugur sampai segenggam tu masalah tu. Bayangkan je la sehari perlu menyapu lantai dengan kerap akibat rambut yang bertaburan di atas lantai memang memenatkan. Itu belum lagi kena complain dengan housemate (tak kisah la kawan ke  husband ke) kan. Sebelum kita nak pergi ke penyelesaian rambut gugur. Kita perlu kenalpasti punca rambut gugur ni.

 

Punca Rambut Gugur

Rambut gugur kerana hormon

Gambar ihsan lawschooli.com

Estrogen mampu merangsang pertumbuhan rambut yang tebal. Selain estrogen, setiap wanita turut menghasilkan androgen dalam jumlah yang sedikit. Tetapi dalam keadaan tertekan, seseorang wanita itu boleh menghasilkan hormon androgen berlebihan. Dan ia boleh menjadi faktor masalah keguguran rambut. Untuk kes yang serius, pakar perubatan akan memberikan pil anti-androgen.  Untuk anda yang suka dengan cara yang lebih semula jadi, anda hanya perlu lebihkan rehat untuk mengurangkan stres.  Pengambilan vitamin B Complex dalam kehidupan seharian juga mampu mengurangkan stres.

 

Selain itu disebabkan selepas bersalin dan proses menyusu, berlaku perubahan hormon yang ketara dalam diri wanita dan keguguran rambut akan berlaku sehingga 6 bulan selepas bersalin.

 

Rambut gugur kerana produk

Gambar ihsan pinterest.com

Sememangnya kita dilahirkan dengan rambut yang kuat. Tetapi masalah akan timbul sekiranya anda sering melunturkan warna rambut, kerap menggunakan produk penggaya rambut seperti melurus rambut atau mengeritingkan rambut. Ia mungkin tidak menyebabkan keguguran rambut dari akar tetapi akan menyebabkan rambut lebih mudah putus putus. Atasinya dengan menggunakan syampu yang betul, kurangkan mencuci serta hadkan penukaran warna dan stail rambut.

 

Rambut gugur kerana kurang vitamin

Gambar ihsan greenblender.com

Pemakanan yang seimbang sangatlah penting untuk kesuburan rambut anda. Fakta ini mungkin klise, tapi itulah kenyataannya. Rambut di dalam keadaan sempurna sekiranya anda mengamalkan makanan berkhaisat seperti bijirin penuh, buah-buahan dan sayur-sayuran serta makanan berprotein tinggi seperti yogurt, daging, ikan dan tauhu. Sekiranya sukar untuk anda patuhi arahan diet ini, ambillah makanan tambahan khas untuk rambut iaitu Biotin, Niasin, Zink, Vitamin B6, B12, A dan E.

 

Cara Mengatasi Rambut Gugur

Jadi bagi mengatasi masalah rambut gugur ni, first of all kita kena

a)Jaga Pemakanan.

Pastikan makan secara seimbang dan lengkap dengan protin kerana protin asas kekuatan rambut.  Amalkan makanan berikut kerana ia kaya dengan khasiat semulajadi seperti

i)Telur

ii)Ayam/ Daging

iii)Ikan

iv)Gandum

v)Sayur-sayuran Hijau

vi)Buah-buahan

 

b)Elakkan kerap bertukar syampu atau terlampau kerap menggunakan produk rambut bagi tujuan mengerinting, melurus dan membasuh rambut kerana bahan kimianya mampu merosakkan rambut.

 

c)Sekiranya cara di atas masih tidak berkesan, pengambilan suplemen sangat diperlukan kerana rata-rata dari ibu yang beranak kecil tidak cukup masa untuk makan dengan betul apatah lagi makan dengan tenang kan. Jadi di sini saya ingin cadangkan Set Penjagaan Rambut Dalaman dan Luaran Shaklee.

 

1)Set Penjagaan Rambut Dalaman Shaklee

Set ini terdiri dari

a)ESP-Sumber protin lengkap yang kaya dengan 9 asid amino perlu yang tidak dapat dihasilkan oleh badan kita. Ia merupakan asas kukuh bagi pembentukan rambut yang lebih kuat.

b)Vitamin B Complex-vitamin tenang yang boleh membantu mengurangkan tekanan.

c)Vitalea-mengandungi nutrisi lengkap terutama zink untuk mengukuhkan akar rambut.

d)Collagen Powder Shaklee-bertindak sebagai gam antara sel dan membantu melebatkan rambut. Collagen juga mampu menganjalkan kulit agar tampak awet muda.

 

b)Set Penjagaan Rambut Luaran Shaklee

Set ini terdiri dari Rangkaian Penjagaan Rambut Lengkap

a)Pro Sante Finishing Spray-melindungi rambut dari sinar UV dan mengelakkan rabut bercabang

b)ProSanté Nourishing Scalp Treatment formula yang terbukti boleh mengurangkan keguguran rambut semasa menyikat dan membantu menguatkan serta melebatkan rambut.

c)Pro Sante Purifying Shampoo-Membersihkan rambut dari bahan kimia dan menjaga kelembapan dan kesihatan rambut.

d)Pro Sante Replenishing Conditioner Concentrated -Menguatkan rambut dan memperbaiki hujung rambut

e)Pro Sante Revitilizing Shampoo-Menjaga kelembapan kulit kepala supaya tidak terlampau basah atau terlampau kering.  Selain itu ia menjaga kutikel rambut agar kuat.

f)Pro Sante Lightweight Conditioner- Memelihara struktur rambut supaya sihat dan bersinar selain mudah diurus dan tidak mudah kusut.

 

Jika anda berminat nak dapatkan set rambut gugur ni jangan segan-segan ye untuk hubungi

Fathimah

ID No:1249184

No Telefon:0132480986

FB:Fathimah Azzaharah Kamaludin

Email:imanfathan86@gmail.com

 

ATAU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments

  1. Pingback: Set Shaklee | | Ummi Qadeer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge