Cara Pemakanan Yang Sesuai Untuk Orang Yang Morning Sickness

Morning sickness atau mual dan loya kerap dialami oleh wanita di awal kehamilan bermula dari 6 minggu sehingga 12 minggu kehamilan. Kalau ikut Kementerian Kesihatan Malaysia 80% wanita yang mengalami morning sickness akan pulih selepas 12 minggu kehamilan dan ada juga yang akan mengalami morning sickness sepanjang kehamilan. Memang hebat wanita yang boleh bertahan dengan morning sickness kan.

 

Bila sentuh bab makan memang stress kan time morning sickness ni sebab apa pun tak boleh nak masuk kan. End up sampai kena masuk drip sebab dah tak larat nak bergerak.  Teringat Cik Thim mengandungkan Si Qadeer tahun lepas. Dapat pulak bulan puasa kan. Memang double la lepaknye.

 

Kat sini Cik Thim nak share cara  pemakanan yang boleh diambil bagi mengurangkan morning sickness:

  1. Bila bangun tidur tu, usahakan untuk makan makanan ringan macam biskut atau roti buat alas perut jangan sampai perut kosong sebab bila perut kosong asid dalam perut lagi banyak lagi nak rangsang muntah.
  2. Makan makanan dalam kuantiti sedikit  tapi berulang kali dan elakkan perut kosong.
  3. Elakkan dari tidur dengan perut kosong sebab takut akan trigger muntah pada awal pagi
  4. Elakkan makanan pedas, berempah, berminyak dan manis kerana makanan ini boleh merangsang muntah.
  5. Minum air 2-3 liter sehari
  6. Bila rasa nak muntah cepat-cepat kemam asam tapi jangan banyak-banyak pula.
  7. Jangan makan bersulam air. Yang ni memang cepat nak rangsang muntah
  8. Makan makanan yang mencegah muntah seperti roti, pasta, buah avokado dan protein (ESP Shaklee is the best)

 

Kenapa ESP Shaklee baik untuk Kurangkan Morning Sickness?

Ramai orang kata kalau mengandung tak perlu protein tambahan. Makan apa yang boleh. Tapi kalau asal makan muntah asal makan muntah, celah mana nak dapat protein kan. Mungkin kalau dia cuba ESP dia mungkin akan muntah.

 

Tapi kajian mendapati pengambilan protein boleh mengurangkan loya & muntah kepada ibu mengandung dan ramai ibu yang mengamalkan ESP masa morning sickness mendapati kesihatan mereka lebih baik. Ini disebabkan oleh nilai PDCAAS ESP yang bernilai 1.  PDCAAS ni adalah nilaian badan menghadam & menyerap protein. Seolahnya kalau protein tu masuk dalam perut, semua ada diserap masuk dalam salur darah. Takde keluar sebagai najis.

Jadi, kalau nak makan protein yang paling mudah dihadam oleh badan kita, boleh ambil ESP.

 

Ada teori mengatakan juga, kejadian morning sickness juga disebabkan oleh gula tak seimbang dalam badan. Kalau gula rendah sangat, boleh jadi gastrik & muntah2 kan.. Tenaga pun kurangkan. Melepekje. Jadi diet tinggi protein boleh bantu untuk stabilkan paras gula. Lagila ESP ni indeks glisemik rendah, maka pelepasan gula dia perlahan dan boleh beri tenaga berpanjangan tau.

 

Nak Cuba ESP?

 

Hubungi saya

Pengedar Shaklee Pasir Gudang

Fathimah

NO SID:1249184

0132480986

FB:Fathimah Azzaharah Kamaludin

 

ATAU

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge