Relevankah Buat Bisnes Sampingan

Pening jugak kan minyak naik mendadak 2 minggu berturut-turut. Bayangkan la harga RON 95 melonjak harga macam harga RON 97 dah. Dah tentu minyak kena naik kalau harga minyak dunia naik dan/atau ringgit jatuh kan.

 

Tapi seminggu ni, ringgit naik 1.5% & minyak dunia turun 2.1%, yang sepatutnya minyak turun by 3.6% atau RON95 turun 8 sen. sebaliknya, ron95 kita naik 7 sen!

 

Malas nak sentuh bab politik. sebab bincang politik malaysia ni buat kita seronok sembang kedai kopi je lebih. tapi balik sama je tidur. Takda faedah.
Lebih penting, kena tahu apa nak kena buat. Kena rancang betul-betul.

 

—————–

Harga Barang Makin Naik

—————–

Ironinya minyak naik, harga barang naik. minyak turun, harga barang tak turun2 pulak. Apa nk buat, kita hidup di zaman serba tak tentu, harini minyak murah, esok terus naik singgit. ¬†Buat peniaga lebih selesa untuk “play safe” letak harga tinggi tak turun2.

 

Kita sebagai pengguna lah yang jadi mangsa. lebih kasihan, pengguna yang 100% bergantung pada duit gaji. Yela kan gaji tak naik banyak mana pun, tapi harga barang naik banyak. Paling banyak kenaikan pun RM200 setahun. Tak pernah pulak dengar sampai naik RM1000 kan. Sebab tu, berniaga sambilan ni bukan pilihan lagi dah zaman sekarang tapi dah jadi kemestian

 

Nak taknak, kena juga side income tampung kos hidup.

 

—————–

Anak2 Makin Besar

—————–

 

Kalau anak masih baby, dah terasa. Beli pampers dan bayar pengasuh lagi. Pengasuh baby paling murah pun RM300 . Bila mereka dah mula bersekolah sorang-sorang, kita sebagai mak/ayah akan mula terasa berat. sikit2 kena bayar, sikit2 kena bayar.

 

Bukan cikgu sekolah tu yg kedekut. Tapi bajet sekolah dah banyak kena potong. Siap cikgu terpaksa keluar duit demi nak penuhi korikulum & silibus budak2.

 

Musim masuk sekolah jan depan lebih dahsyat. kita makin kopak nak beli baju sekolah, buku-buku & peralatan anak2. Takkan nak pinjam duit atok/nenek mereka pulak kan?

 

—————–

Kita ni Makin Tak Larat

—————–

 

Nak taknak, kita ni makin tua. suka atau tak, bila dah makin tua makin susah nak buat apa-apa. Tak payah pergi jauh-jauh, tengok saja mak/ayah kita yg buta IT, berapa struggle dia nak faham “buka acc FB” sekalipun. Ada juga yang makin malu bila makin tua.

 

Dengan kata lain, produktivity kita drop bila dah berumur.

 

Apa maksudnya semua ni?

 

“HARGA MINYAK, KOS PERBELANJAAN KELUARGA & UMUR MAKIN MENINGKAT

Takkan nak tunggu sampai ayat ni muncul?

– “alamak, duit belanja short bulan ni!”,

– “tabung mana pulak nak korek bulan ni?” or

– “duit pinjam mak/ayah sebelum ni dah pulangkan ke belum? nak kena pinjam lagi nampaknya bulan ni”.

 

sebab masa tu, memang dah terlambat untuk menyesal…

 

Sebabtu sebagai kawan, Cik Thim nak ajak korang di luar sana join bisnes Shaklee ni sebabnya Shaklee bukan sekadar bisnes tambah pendapatan sahaja tapi lebih kepada kesihatan dan cara mengurus emosi dengan baik.

Dalam Shaklee takda istilah kau bos kena ikut cakap kau. Kita dilatih untuk jadi bos sendiri. kita yang mencorakkan bisnes kita dengan bantuan mentor yang berjaya.

Shaklee bukan bisnes cepat kaya tapi bisnes yang menjanjikan peluang yang amat baik. Kenapa?

Dengan hanya RM68.90 kita sudah mempunyai kedai virtual sendiri. Bila orang perlukan produk,kita cuma jadi ala2 dropshipper orderkan untuk orang dan barang akan sampai ke rumah pengguna dengan selamat. Tak payah susah2 pergi pejabat pos. Kalau tak sampai tu boleh saman Shaklee. Tiada istilah beli stok banyak2 simpan buat pekasam ye.

Masa sebagai pekerja pun tak terganggu sebab ia dibuat selepas waktu bekerja ataupun tengah malam. Best tak best?

Semestinya dalam Shaklee bukanla bisnes terus kaya tapi perlukan Built, Grow dan Sustain. Kalau tak,takkanla Shaklee ni mampu bertahan sampai 50 tahun kan?

Berminat nak join saya dalam FaST Team?

Hubungi Fathimah 0132480986.

Jom Ubah!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge