Makanan Terbaik Untuk Ibu Hamil

Hamil setelah mendirikan rumah tangga merupakan impian setiap pasangan kan. Thats why semasa proses kehamilan ni banyak benda kena jaga. Baik emosi ibu mahu pun pemakanan tau.

 

Dari segi emosi kena jaga supaya tak terlalu marah sangat dan tak terlalu sedih sangat. Sebabnya nanti anak yang dikandung tu akan terikut-ikut perangai ibunya masa mengandung.

 

Dari segi pemakanan selain makan makanan yang boleh menaikkan hb semasa hamil,  ibu perlu mengamalkan diet yang tinggi omega 3. Omega 3 ni adalah asid lemak yang penting dalam pembentukan otak,mata dan saraf bayi yang sihat.

Selain itu omega 3 ni boleh membantu meningkatkan sistem imun dan dapat mengurangkan risiko alahan bayi setelah dilahirkan. Omega 3 ni juga boleh menyokong pertumbuhan janin yang sihat dalam perut disamping dapat menstabilkan emosi ibu terutama lepas bersalin.

 

Keperluan omega 3 sehari bagi orang sihat ni biasanya antara 1000mg-2000mg sehari. Tapi orang mengandung lebih sikitla kan sebab untuk baby juga.

 

Bestnya kat Malaysia ni senang nak dapat omega 3 dari

A) Ikan kembung  – seekor dah dapat 4000mg Omega 3

B)Ikan sardin – seekor ikan kecil 700mg omega 3 walaupun dalam tin atau yang segar

C) ikan bilis- satu genggam kecil 100g sudah boleh dapat 900mg omega 3.

D) Sotong – 100g mengandungi 300mg omega 3

Ikan besar especially yang laut dalam punya kaya dengan omega 3 macam ikan Tuna, ikan Cod, ikan Siakap, Ikan Rohu, Ikan marlin, King Mackerel, dan ikan jerung. Tapi satu je masalah ada merkuri pulak sebab ikan besar nak hidup lebih lama dan mengumpul lebih merkuri dalam badannya. Merkuri ni satu punca autism spectrum disorder (ASD).

 

Ibu hamil boleh je pilih untuk makan ikan salmon tapi mau rabak poket sebab mahal kot salmon ni.

 

Jadi bagi mencukupkan keperluan omega 3 jadi ibu hamil boleh cuba untuk ambil suplemen yang berasaskan minyak ikan. Tapi, tak tau nak pilih yang mana sebab ada banyak sangat pilihan produk minyak ikan kan. Kat sini Cik thim nak cadangkan brand Shaklee, OmegaGuard sebab banyak kelebihan dalam Omega Guard Shaklee :

 

✔ Minyak Omega 3 dalam Omega Guard Shaklee diesktrak dari ikan bilis

 

✔ Tidak dihasilkan dari minyak hati ikan yang mengandungi toksik.

 

✔ Omega 3 dalam Omega Guard Shaklee mengandungi 3x lebih tumpat dari ketumpatan minyak hati ikan.

 

✔ Sangat berbeza daripada produk omega 3 di pasaran kerana Omega Guard Shaklee satu-satunya minyak ikan omega 3 paling tulen, lengkap dengan 7 jenis asid lemak omega 3 semulajadi termasuk EPA, DHA dan ALA.

 

✔ 1 kapsul Omega Guard Shaklee membekalkan 905mg asid lemak omega 3, EPA dan DHA.

 

✔ Omega Guard Shaklee dihasilkan daripada kaedah ultratulen bergred farmaseutikal berteknologi terkini.

 

✔ Kaedah utlratulen adalah proses penyulingan proprietari 3 molekul untuk mengektrak omega 3 yang tulen dan menyingkirkan bahan berbahaya seperti plumbum, merkuri, arsenik, kadmium, dioksin, dan PCB.

 

Bestkan Omega Guardni dapat pulak kurang rasa hanyir. Bulan ini, kami ada promosi untuk pembelian Omega Guard 3 less 5%

Info lanjut contact cik thim ok

FATHIMAH

SID NO:1249184

0132480986

 

#pengedarshakleepasirgudang

#eczema

#pilminda

#xnakstress

#superwoman

#ibuberkerjaya

#ibuhamil

#ibumenyusu

#vitaminterbaik

#anakcerdas

Comments

  1. aimi

    tak tahu nak komen apa.. blom kawen lagi…

    tp tengok pada kawan-kawan diorang smua memang sangat menjaga diri masing2… especially anak sulung tu…

    1. Post
      Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *