8 Sebab Kenapa Anda Perlukan Vitamin E

Vitamin E merupakan vitamin terpenting dalam hidup kita. Ia sejenis vitamin larut lemak yang baik untuk kesihatan.  Ada banyak sumber makanan yang mengandungi vitamin E seperti biji labu, pistachio, badam, avocado tauhu dan bayam. Ada beberapa faedah yang kita boleh dapat dari makanan yang ada vitamin E iaitu:

1)Meningkatkan tahap imun badan

Disebabkan vitamin E merupakan sejenis antioksida ia dapat melindungi kita dari penyakit akibat pembentukan radikal bebas seperti kanser, sakit jantung dan meningkatkan daya tahan penyakit kita. Maklumlah pada masa kini kita sering terdedah dengan radikal bebas dari makanan proses dan pencemaran. Dapat pulak stress kewangan lagi. (Nak Jana Pendapatan?Boleh baca ini)

 

2)Memperbaiki sel dan otot

Vitamin E ialah vitamin larut lemak. Ia membantu menyingkirkan toksin dari badan. Ia akan masuk melepasi membrane sel dan menjadi pelindung dari ancaman radikal bebas(macam askar pertahankan Negara). Ia dapat membantu fosfolipid iaitu komponen utama membrane sel memperbaiki sel selepas kecederaan. Jadi membrane sel lebih sihat.

 

3)Menguatkan Memori

Bila bersalin banyak urat putus dan ibu-ibu akan mudah nak lupa. Lagi bila bertambah usia. Sebabtu orang tua yag makan makanan tinggi vitamin E boleh mengurangkan risiko penyakit berkaitan memori macam Alzheimer berbanding orang yang kurang vitamin dalam dietnya.

 

4)Mengurangkan Ketidakselesaan Akibat Datang Bulan

Bila nak datang bulan, ramai wanita akan rasa kembung, mudah terasa dan badan membengkak. Pengambilan vitamin E membantu mengurangkan penghasilan prostaglandin yang menyebabkan symptom semasa nak datang bulan. (Padanla dalam GLA Shaklee ada juga Vitamin E)

 

5)Memudarkan Parut

Biasala bila dah mengurus selepas bersalin atau dalam proses diet, mula la timbul stretch mark. Pengambilan vitamin E mampu memudarkan parut stretch mark dengan lebih baik dengan cara menjadikan warna kulit lebih sekata.  Paling best sapu minyak vitamin E macam minyak canola. Kot ada parut jerawat pun boleh hilang parut dengan vitamin E.

 

6.Mengurangkan Tanda-Tanda Penuaan

Vitamin E kaya dengan antioksida yang melindungi dari kerosakan akibat radikal bebas dan mengurangkan tanda penuaan macam garisan dan kedutan. Vitamin E mampu merangsang penghasiln kolagen  yang penting untuk memperbaharui sel kulit.

 

7.Mengelakkan masalah rambut

Pengambilan vitamin E dalam diet juga mampu mengelakkan rambut bercabang, tidak bermaya dan keguguran.

 

8.Baik Untuk Kesuburan Lelaki

Vitamin E merupakan antioksida yang mampu menggalakkan peningkatan hormon testosterone dalam badan seterusnya meningkatkan kualiti sperma yang dihasilkan. Vitamin E juga boleh membantu pergerakan sperma yang lebih baik.

 

Selain dari makan diet yang mengandungi vitamin E kita juga boleh memilih untuk mengambil suplemen Vitamin E sebagai tambahan. Di sini saya ingin mencadangkan vitamin E Shaklee. Ia merupakan vitamin semulajadi yang terbaik di abad ini. Boleh baca Perbezaan Vitamin E Shaklee.

 

Berminat dengan Vitamin E Shaklee?

Hubungi

Fathimah Azzaharah Kamaludin

No Telefon:0132480986

COD Area Pasir Gudang/Masai dan perkhidmatan pos seluruh Malaysia.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge