Nasihat Buat Orang yang Mual Semasa Hamil

Siapa selalu alami mual masa hamil memang rimas kan.¬† Kalau suarakan selalu dikata mengada tapi nak buat macam mana. Pembawakan budak kesan buatan orangūüėÖ. Ironinya mual, loya atau morning sickness semasa trimester pertama dah jadi common sekarang ni. Sampai orang keliling kesian dan ada juga yang usahakan untuk tolong bantu kawan yang morning sickness dengan macam-macam petua. Ada juga yang tolong untuk belikan macam-macam produk untuk buang rasa morning sickness ni.

 

Kebiasaanya morning sickness disebabkan oleh hormon HCg yang tinggi masa mengandung. Dan morning sickness yang teruk dipanggil hyperemesis gravidum.  Morning sickness tak bahaya cuma muntah-muntah yang teruk boleh menyebabkan kekurangan air dan kekurangan zat untuk ibu dan bayi.

 

Di sini CThim nak bagi nasihat buat orang yang mual semasa hamil.  Antara yang boleh dilakukan:

1)Banyakkan minum air kosong

Minum sehingga lebih dari 8 gelas sehari untuk mengelakkan dehidrasi

 

2)Makan dalam kuantiti yang sedikit tetapi kerap.  Ini dapat mengelakkan perut kosong dan dimasuki angin. Makan dalam kuantiti yang banyak akan menyebabkan asid perut yang banyak dihasilkan dan menerukkan rasa mual. Boleh juga standby biskut untuk alas perut sementara menunggu masa makan.

 

3.Bawa limau ke mana-mana.  Bau limau dapat mengurangkan rasa mual tu dan gigit limau/ asam dapat mengelakkan mual menjadi teruk

 

4.Makan makanan yang tinggi vitamin B6 seperti soya,  roti dan ikan.  Kekurangan vitamin B6 boleh menyebabkan rasa mual semasa hamil menjadi lebih teruk.

 

5.Kurangkan pengambilan makanan berminyak dan pedas kerana ia akan lebih merangsang rasa mual semasa hamil

 

6. Dapatkan rehat yang mencukupi. Tidak cukup rehat boleh menyebabkan stress dan menyebabkan mual semasa hamil

 

7.Amalkan Set Elak Morning Sickness Shaklee.

Kenapa Set Ini Pilihan yang terbaik Untuk Ibu yang alami Mual Semasa Hamil?

Set ini terdiri dari :

1)ESP

‚úĒProtein soya organik yang kaya asid amino perlu untuk tubuh badan kita. Asid amino juga penting untuk pertumbuhan bayi yang sihat.

‚úĒESP mempunyai PDCAAS(kadar penghadaman¬† dan penyerapan) bersamaan¬†1.0. Ini bermakna ia mudah dihadam dan diserap. Dalam keadaan mual, pengambilan ESP dapat memberikan tenaga berpanjangan dan mengurangkan penghasilan asid perut yang banyak yang boleh merangsang mual.

‚úĒESP juga mengandungi vitamin B6 yang boleh mengurangkan mual

 

2) Peppermint Ginger Plus

‚úĒMengandungi halia yang boleh membuang angin dalam badan yang boleh menerukkan rasa mual semasa hamil

‚úĒMengandungi pudina yang memberikan keselesaan pada perut

‚úĒMengandungi pokok adas yang boleh mengelakkan kembung perut

‚úĒMengandungi cekur manis untuk pencernaan

 

3)Vitamin B Complex

‚úĒTerdiri dari semua vitamin B yang diperlukan badan.

‚úĒMengandungi vitamin B6 yang boleh mengurangkan mual semasa hamil

‚úĒDapat mengurangkan stres

‚úĒMengandungi asid folik yang baik untuk pertumbuhan janin dan mengelakkan masalah tulang belakang pada bayi.

 

Pengambilan nutrisi yang betul semasa hamil sedikit sebanyak dapat mengurangkan mual semasa hamil.

Berminat dengan Set Elak Morning Sickness?

Hubungi

Pengedar Shaklee Pasir Gudang

Fathimah Azzaharah

No SID:1249184

No Telefon:0132480986

 

ATAU

Order Online

 

 

 

Comments

  1. Pingback: Set Shaklee | Ummi Qadeer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge