Shaklee MLM Sah ke Haram?

Bila sebut pasal MLM( syarikat jualan langsung) mesti ramai dah agak ini mesti skim cepat kaya.  Kesian orang bawah. Kerja pulun habis tapi yang kaya orang yang masuk dulu.  Bila dengar Shaklee ni MLM ramai yang tarik diri takut urusniaga haram kan.  Tapi Shaklee bukan macam MLM yang haram.  Shaklee adalah MLM sah yang patuh syariah yang mana downline boleh lagi kaya dari upline.  Lagi cepat naik rank dari upline. Konsep Shaklee siapa jual barang lebih,usaha lebih income dia lebihla kan. Norma biasa orang berniaga. Kalau jenis yang tunggu downline buat kerja memang mereputla tak kaya-kaya.

 

Selain daripada itu,  kebanyakan MLM haram dia suruh ahli laburkan duit yang banyak sebagai modal pada permulaan tetapi tidak Shaklee. Shaklee MLM sah yang patuh syariah yang hanya menggunakan modal keahlian sebanyak Ram68.90+RM10.60(untuk urusan postage). Lepastu gasakla nak jual sehabis baik. Tak perlu simpan stok buat pekasam bawah katil kan. Ambil order dan Shaklee akan uruskan pengeposan kepada customer. Ala-ala dropship gitu. Cuma kalau dah kukuh, simpan stok sedikit sahaja untuk COD kepada pelanggan sekitar. Kalau CThim adalah simpan 1-2 botol stok vitamin yang makan sendiri dan yang customer biasa guna.

ESP ni je yang rajin buat stok

Paling penting dalam bisnes Shaklee nampak produk yang dijual bukan keluar modal tapi untung atas anginje barang tak nampak macam sesetengah MLM haram.  Produk Shaklee ni pun memang orang boleh guna,berkesan dan selamat pada harga yang berpatutan bukan macam MLM haram yang hanya menjual beberapa produk pada harga yang sangat mahal. Pendapatan Shaklee pula dikira dari untung runcit dan apabila kita bina team bisnes kita sendiri. Ala-ala jadi founder produk. Tapi produk Shaklee la berbanding MLM haram yang mengira pendapatan berdasarkan berapa ramai downline yang direkrut.

 

Antara ciri Shaklee MLM yang sah dan patuh syariah ialah Shaklee menyediakan latihan dan bahan sokongan di saat kita mula daftar sebagai ahli dan upline akan tolong kita memahami cara berbisnes, memberi kelas produk dan banyak sangat bahan rujukan yang Shaklee sediakan di dalam Shaklee resources. Tidak seperti MLM haram yang menyediakan latihan yang terhad dan upline membiarkan downline terkontang kanting tanpa arah tujuan.

Antara kelas yang disediakan. Tak payar pergi bayar kelas mahal-mahal nak berniaga

Cara nak tahu MLM tu haram ke tak yang paling senang ialah MLM haram tak berdaftar dengan Direct Selling of Association Malaysia seperti yang Shaklee buat.  Jadi bila dia tak berdaftar nak saman kes tipu pun susah kerana syarikat yang berdaftar macam Shaklee melindungi pengguna dan pengedar.

Bolehke nak pulang stok ke Shaklee?Boleh tapi kena resign dari Shaklee dan tak boleh jadi ahli Shaklee lagi. Kalau MLM haram pula stok berbelas ribu  yang dah dibeli kalau taknak tak boleh pulang. Rugi.

Dulu, Cthim macam takut juga nak join bisnes MLMni tapi bila dengar pasal pelan Shaklee memang best. Ini bisnes aku dan kalau nak berjaya aku kena usaha lebih. Bukan bisnes upline dan bukan bisnes downline.

 

Jadi, jangan pernah takut untuk berbisnes dengan Shaklee kerana Shaklee MLM yang sah dan patuh syariah.  Peluang perniagaan yang ditawarkan Shaklee pun luas dan boleh diwarisi ke anak cucu.  Jom sertai Shimmers dan rasai keseronokan berbisnes dengan Shaklee.  Hubungi CThim-0132480986

Pengedar Shaklee Pasir Gudang& Seluruh Malaysia

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge