Benarkah pengambilan protein boleh menguruskan badan?

Ramai orang sangat obses untuk kurus terutama orang perempuan. Lagi-lagi ada pulak iklan kalau tak kurus suami tak sayanglah, suami cari lainlah.  Tapi tak ramai yang fikir dengan kurus sebenarnya boleh mengurangkan risiko penyakit seperti jantung, strok, kencing manis dan kolestrol tinggi.

Maka banyaklah produk kurus yang ada dijual di pasaran. Tidak kurang yang mengikuti program diet dari coach kesihatan dan juga secara ikutan. Antara yang banyak diketengahkan untuk program dietni ialah pengambilan protein sahaja atau melebihi dari kuantiti karbohidrat. Tapi benarkah pengambilan protein sahaja boleh menguruskan badan?
Sumber www.atkins.com

Secara teorinya protein boleh:

1. Membantu mengurangkan hormon lapar

Protein boleh mengurangkan tahap hormon kelaparan (ghrelin) sambil ia meningkatkan hormon yang boleh mengurangkan selera makan (GLP-1, peptida YY, cholecystokinin).
2. Membantu membakar lebih banyak kalori
Sekitar 20-30% kalori protein akan dibakar ketika tubuh memproses protein. Jadi pengambilan protein yang tinggi boleh membakar lebih 80-100 kalori setiap hari, dengan satu kajian yang ada menunjukkan peningkatan sebanyak 260 kalori jika makan protein berlebihan.
3. Protein bersifat mengenyangkan
Amalan pemakanan tinggi protein sangat mengenyangkan. Ia membantu mengurangkan rasa lapar dan menurunkan selera makan, berbanding pemakanan rendah atau tanpa protein.
4. Membantu mengurangkan craving
Makan lebih banyak protein boleh mengurangkan keinginan untuk makan dan keinginan untuk mengunyah terutama pada lewat malam.Kalau terasa nak mengunyah tengah2 malam tu atau asyik nak makan benda-benda manis maknanya protein dalam diet kurang
Sumber groupon.com
5. Membantu menurunkan berat badan
Amalan pengambilan protein yang tinggi boleh membantu penurunan berat badan tanpa mengira kalori, portion control, atau menyekat pengambilan karbohidrat. Peningkatan sederhana dalam pengambilan protein juga dapat membantu mencegah kenaikan berat badan.
6. Membantu menghalang kehilangan otot dan mengekalkan metabolisma badan
Pengambilan protein yang tinggi boleh membantu mencegah kehilangan otot ketika menurunkan berat badan. Ia juga membantu mengekalkan tahap metabolisma dengan lebih baik. Dengan kata lain peratus otot dalam badan meningkat,  manakala peratus lemak menurun.
Selain itu, resipi protein boleh dipelbagaikan mengikut selera masing-masing walaupun hanya menu telur😀
Sumber bbcgoodfood.com
Tetapi mampukah ambil protein sahaja?
Di sini saya ingin mencadangkan protein soya Shaklee yang mampu membantu menurunkan berat anda iaitu Energizing Soy Protein(ESP).
Ia bukanlah gantian makanan seperti minuman protein yang lain tetapi ia sangat mengenyangkan bila diambil pada waktu pagi terutama bagi mereka yang sangat sibuk dan mengejar masa.  Goncang dengan air,dah siap untuk diminum.  Boleh juga pelbagaikan dengan campuran minuman lain. Boleh refer resipi di sini.
 Dah minum, tahu2 dah masa makan tengahari. Sikit pun tak rasa lapar.
ESP juga makanan yang menyihatkan kerana indeks glisemik yang rendah iaitu kadar pelepasan gula yang rendah dalam darah. Sangat sesuai untuk mereka yang ada penyakit kencing manis dalam membantu mengawal paras gula.
Banyak sangat manfaat yang boleh dapat dari pengambilan ESP ini antaranya:
a) membantu mengurangkan paras kolestrol darah
b) mencantikkan kulit
c) mengurangkan parut
d)Mengandungi kalsium untuk gigi dan tulang yang kuat
e) milk booster bagi ibu yang menyusukan
dan banyak lagi. Almaklumlah ESP terdiri dari asid amino perlu yang badan kita tidak boleh hasilkan sendiri yang biasanya boleh dapat dari diet kan.
Berminat untuk mencuba ESP?
Untuk bulan Januari 2019 ni, promosi yang jarang-jarang Shaklee buat.
Beli 2 dapat less 5%.
Beli 6 percuma 1.
Seisi keluarga boleh ambil ESP kecuali bayi(sebab susu ibu kan ado)  Apa kata jom grab ESP sekarang.
Hubungi saya
Pengedar Shaklee COD Pasir Gudang/Masai dan pos ke seluruh Malaysia
Fathimah
0132480989
ATAU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge