Revolusi Penuaan Sihat

Ramai orang mula peduli tentang umur. Kalau boleh taknak orang tahu umur berapa kan. Lagi-lagi perempuan. Sebenarnya kita semua akan menua tapi sejauh mana kita tua ni berpenyakit atau tidak itu yang kita patut risaukan. Ramai orang sanggup berbelanja beribu ringgit untuk kecantikan muka dan badan tetapi tak ramai yang sanggup melabur untuk kesihatan. Dan tidak kurang juga sanggup berbelanja lebih untuk aksesori kereta, percutian mewah dan renovation rumah untuk Nampak gah di mata orang. Tapi apala sangat Nampak gah di mata orang tapi bila mula sakit berapa orang yang akan dekat dengan kita kan? Masa tu la baru Nampak siapa kawan dan siapa lawan.

Ala tidak mengapala. Insurans kan ada. Penat-penat bayar Rm150 setiap bulan bila sakit mesti boleh cover. Tapi tahu tak insurans pun ada limit juga. Bukan unlimited macam internet. Kalau semua insurans nak cover bankrup semua syarikat insurans kan.

Okla. Berbalik pada penuaan. Jom kita tengok pasal penuaan sel. Bukan penuaan umur je ya. Umur muda pun sel boleh jadi tua. Penuaan sel ni ada banyak sebab. Antara sebabnya ialah:

  1. Kerosakan DNA

Macam mana agaknya DNA boleh rosak ya? DNA ni sejenis kod yang penting dalam menentukan genetik dan sel kita. Bila terdedah pada persekitaran yang toksik, makanan yang tidak sihat terutama makanan proses dan stres(tekanan hidup) akan berlaku kesalahan dalam replikasi sel kita.

Jadi akan berlaku mutasi pada sel, sel akan jadi tidak berfungsi dengan baik dan sel mati. Bila sel mati atau tidak berfungsi dengan baik menjadi banyak, jadila sel kanser.

2. Pengaktifan regulasi genetic/ factor transkripsi sel yang berkurang

Pengaktifan regulasi genetic melibatkan

1)keseimbangan dalam pembaikan sel yang rosak

2)keseimbangan dalam penghasilan tenaga

3)mengawal jangkahayat sel

Bila terlalu banyak proses ini berlaku, pengaktifan regulasi genetic ini akan berkurang seiring dengan masa. Almaklumla badan kita macam mesin juga. Lama-lama dia penat. Lama kelamaan sel rosak akan berkumpul dan membawa kepada penyakit seperti kanser, kegagalan buah pinggan dan kerap lupa (dementia)

3. Penghasilan mitokondria

Mitokondria adalah kilang tenaga yang terdapat dalam sel yang berfungsi menukar karbohidrat, lemak dan protein kepada tenaga sel untuk berfungsi dengan lebih baikdan penghasilan sel baru. Bila terdedah pada stress oksidatif seperti pencemaran, rokok, makanan proses dan banyak lagi boleh menyebabkan kerosakan pada membran mitokondria, jadi mitokondria akan berkurang dari segi bilangan dan fungsinya. Ini akan menyebabkan penyakit seperti sakit jantung, atritis dan Alzheimer (nyanyuk).

4. Penghasilan protein AGE(Advanced Glycation End Products)

Semakin kita berusia, semakin diet kita tinggi gula(glukosa) akan menyebabkan proses ‘glycation’ berlaku dimana protein dalam tubuh badan kita secara natural akan bertindakbalas dengan glukosa membentuk protein AGE seterusnya protein akan kehilangan fungsinya. Seperti yang kita tahu protein adalah bahan penting dalam membentuk enzim, hormone dan sel. Bila protein AGE semakin banyak dalam badan kita, akan menyebabkan penyakit seperti kencing manis, arteoskelerosis dan buah pinggang.

Memandangkan penyakit-penyakit ini semakin meningkat terutama di negara maju, saintis terutama Shaklee membelanjakan hamper 2.4 billion USD bagi mengatasi penyakit ini. Saintis Shaklee melakukan kajian focus terhadap bahan yang boleh:

1)Menghalang kerosakan DNA

2)Menggalakkan pembaikan sel

3)Mengaktifkan regulasi genetik

4)Menggalakkan penghasilan mitokondria

5)Menghalang dan mengurangkan penghasilan protein AGE.

Dan Saintis Shaklee memfokuskan pada polifenol (bahan yang biasa terdapat dalam sayur-sayuran dan buah-buahan yang mempunyai sifat antioksida dan mengurangkan keradangan)

Saintis Shaklee pun ada focus kajian pada resrevatrol (polifenol yang paling power) yang boleh melambatkan penuaan pada sel, mempebaiki sel dengan cepat serta menggalakkan penghasilan mitokondria. Resrevatrol dan polifenol ni juga beri perlindungan daripada penyakit metabolic, menghalang pembentukan protein AGE dan menggalakkan penghasilan sel yang sihat. Tapi tu la resrevatrol ni yang diorang jumpa banyak dalam red wine je. Aish. Kalau kita orang Islam of course tak boleh nak minum red wine kan. Lagipun red wine ni bersifat fermented(ditapai) maka kandungan gula dia pun boleh tahan tinggi. Maka saintis Shaklee jumpala satu Anggur Muscadine yang sifat dia tahan lasak yang ada kandungan resrevatrol yang tinggi

Besar betul anggur ni. Besar dia macam bola golf tu. Kulit dia tebal. Penanaman dia pun tak perlukan racun serangga sebab tebal kulit dia tak mampu tercapai dek serangga.

Maka terhasilla Vivix yang ada sekarangni. Anggur muscadine yang kaya dengan resrevatrol dan polifenol ini diformulasikan bersama buah elderberry, pokok polygadum cuspidatum dan purple carrot memberikan kesan antioksida yang berganda.

Saintis Shaklee mendapati satu sudu kecil Vivix yang diambil sehari selama 30 hari lebih baik dari ambil 3000 cawan red wine dan 10x lebih baik dari resrevatrol sahaja dalam melambatkan penuaan sel.

Bagus bukan?

Bulan September 2019 ni Shaklee ada promosi tau. Biasanya harga Vivix Shaklee RM475 sebotol bagi yang bukan ahli. Tapi dengan promosi welcome set untuk pengguna Vivix baru,pembelian 2 botol Vivix hanya RM684 sahaja. Dahlah dapat harga lagi murah dari harga ahli.(harga ahli biasa RM380). Dah jimat RM76. Lepastu dapat

a)free membership (worth RM65)

b)Free postage (RM 10)

c)Cashback next month (RM30+)

Total penjimatan dekat RM180 juga. Siapa nak bagi RM180 free2 kan? Lepastu dah boleh beli barangan Shaklee dengan harga yang lebih jimat tau. Berminat???

Hubungi Saya:

Pengedar Shaklee Pasir Gudang/Masai

Fathimah Azzaharah Kamaludin

0132480986.

Comments

  1. Pingback: Amalan Gaya Hidup Sihat | | Ummi Qadeer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge