esp

Sudah Puas Ikut Rawatan Eczema?Jom saya Kongsikan Tips Kurangkan Eczema

Siapa pernah ada eczema je rasa betapa siksanya kena tahan dari menggaru macam nak rak kan. Kadang-kadang sampai muak asyik nak ke klinik untuk dapatkan ubat tahan gatal dan krim steroid.  Kalau boleh taknak la terlampau bergantung dengan krim steroid je kan. Meh sini Cik Thim share sikit tips Cik Thim kurangkan eczema Memang selepas …

Kisah Adik Saya dan ESP

Nak dijadikan cerita ni adik saya Aishah.  Mukanya suka berjerawat especially time dekat nak period.  Lagila senang nak berjerawat sebab kerja kat KLCC mudah terdedah dengan pencemaran. Saya pun kata apa kau guna Shaklee balik since dia pernah guna sebelum ni. So,dia pun amikla Vit C +ESP+Vit B untuk tak stress and Omega. Dan kesan sangatla best. Tak …

Atasi PCOS dengan Cara Ini

PCOS ialah Polycystic Ovarian Syndrome. Ovari dgn PCOS akan hasilkan hormon lelaki lebih dr biasa, menyebabkan tiub fallopio xboleh hasilkan telur menyebabkan period xteratur dan menyebabkan ketidaksuburan dan keguguran. Sebab PCOS 🌻genetik 🌻insulin badan berlebihan 🌻obese,berat badan berlebihan PCOS juga boleh menyebabkan risiko: 👒sakit jantung 👒tekanan darah tinggi 👒diabetes 👒kanser endometriosis Kawalan diet dan senaman …

Ikhtiar Hamil

Anak-anak adalah pelengkap rumah tangga.Kadang2 Allah masih belum beri zuriat sebab Allah tahu yang terbaik buat kita. “Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal ianya amat buruk bagimu. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui terhadap sesuatu yang tidak kamu ketahui.” (Al-Baqarah: ayat 216). Kita sentiasa hendaklah cekal, …

Asid Amino dan kaitannya dengan Kesihatan

Protein sgt ptg dlm diet kta. Asid amino adalah komponen yang membentuk protein.Kebanyakan sumber tumbuhan dapat membekalkan asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh badan kita. Dengan kata lain kalau kita xmakan sumber protein ni kta xdptla asid amino penting. Asid amino penting terbahagi kepada 9;   1)Leucine(cth sumber soya,seaweed,avocado,kurma,kismis)        🎀penting untuk …

Petua Diet oleh Kevin Zahri

Panduan mudah sarapan untuk orang berdiet: Makan secepat mungkin. Dapatkan sumber karbo yang berserat. Pastikan ada sumber protein yang baik. Jumlah kalori lebih kurang DCR bahagi bilangan hidangan sehari. Contoh: Kalau DCR anda 2000kcal dan anda makan 5x, maka jumlah kalori untuk sarapan dalam 400kcal Realitinya makanan yang ada di Malaysia ini mengandungi kalori yang …

Perlu ke Supplement Untuk Ibu Menyusu?

èAnda sibuk èAnda selalu skip meal? èMakan x tentu è Kerap letih Maka kita perlu ambil makanan tambahan/supplement supaya badan kita dapat nutrisi yang cukup.  Jadi bila nutrisi cukup, badan kita xmudah letih, kita lebih focus, susu pun berkualiti dan baby pun kenyang lama. Susu Ibu yang bagus bukan dinilai dari kuantiti tapi dari segi …