Bolehkah pesakit asma berpuasa?

Pesakit yang mngalami asma boleh berpuasa selagi asma dalam keadaan terkawal.  Sebab itu pentingnya menjaga pemakanan dan ubat-ubatan semasa berpuasa bagi mengelakkan serangan asma. Mengikut Fatwa Jakim kata insulin tak membatalkan puasa tapi inhaler akan membatalkan puasa. Jadi di sini saya nak share tips untuk mereka yg ada asma semasa puasa: 1)Gunakan inhaler pencegah (Inhaler …

Cara Menyambut Ramadhan

Just nak share Dari ustazah Norhafizah di IKIM.● *Bila Ramadhan tiba sambutlah dengan sujud syukur..Tanda terima kasih pada Allah kerana memilih kita utk terus beribadah dibulan yang mulia ini*● Bila bertemu dengan ahli keluarga, sanak saudara, sahabat handai @ sesiapa sahaja ucapkanlah *”Ramadhan Kareem*” dan orang yang mendengar menjawab  *”Allahu Akram”*Maksudnya *”Ramadhan Mulia”* dan jawapannya …

Nak turunkan kolestrol secara semulajadi?

Ramai orang kata Malaysia syurga makanan. Banyak makanan yang sedap-sedap dihidangkan setiap hari lagi-lagi bulan puasa.Pergi je bazar Ramadhan macam2 nak beli.Itu belum lagi bufet Ramadhan.Sepatutnya bulan Ramadhan kita kena makan secara sederhana dan tidak berlebih-lebih. Itu belum sambung raya yang dengan rumah terbukanya lagi.Ni contoh total kolestrol makanan Pernah tak kita terfikir kandungan kolestrol …

Nasihat Peringatan Untuk Ibu Bapa

Ibuu. ?Ayah.? Jangan sumpah anak2 walaupun hatimu tercabar!! Tahan marahmuu. ? ?Bila anak2 mencabar kesabaran ibu dan ayah, mengguriskan hati ,Lalu terdetik rasa marah hingga kesudut hati,Rasa benci dan menyampah,Maka Hilanglah redho seorang ibu disaat itu.Hilang jugalah redho Allah pada anak itu. ?Ingatlah wahai ibu.. wahai ayah.. ?Cepat2lah beristighfar,jangan dibiarkan benci dan marah itu bertakhta …